Навигатор Home » Новини » Природозащитници с подписка за защита на Кресненското дефиле

Природозащитници с подписка за защита на Кресненското дефиле 

19-kresna-2

Настояват пред АПИ едното трасе на АМ „Струма” да минава по сегашния път, другото по склона на Пирин

Николай АНТОНОВ

Природозащитници, сред които известният български алпинист Боян Петров и Андрей Ковачев, призоваха присъстващите на откриването на тазгодишния сезон за рафтинг и каяк по река Струма да се включат в подписка за защита на Кресненското дефиле, за запазване на природата и изключителното биоразнообразие в района, което считат, че е застрашено от плануваните варианти за трасета на автомагистрала „Струма” в този участък.

„Дойдохме с Андрей Ковачев тук седем месеца и осем дена след катастрофата ни на 23 август миналата година, за да разгледаме състоянието на „лобното” ни място”, каза Боян Петров, припомняйки случая, при който двамата с Ковачев пострадаха, блъснати от автомобил, шофиран от румънка, докато извършвали обход за преброяване на прегазените животни по трасето на първокласен път Е-79 в Кресненското дефиле, където ще преминава и автомагистралата. Разбира се, нищо не се е променило, транзитният поток е все така интензивен, каза Петров. Според него от Агенция „Пътна инфраструктура” са все по-настоятелни да реализират плануваните варианти едното трасе на автомагистрала „Струма” да преминава тук, покрай реката, където е сегашният път, другото – горе в планината, по склона на Пирин.

„Нашите цели са целият транзитен поток да бъде изнесен изцяло от дефилето, то да остане диво, да остане място за рафтинг, за екологичен туризъм, за фотографии, въобще за това местните хора да могат да си използват тази даденост, заяви Боян Петров. Това е биологично най-богатото място в България. Само на един квадратен километър тук от площта на дефилето имаме над 3000 вида животни. Няма такова място дори в Европа. Затова отговорността ни е много голяма”, отбеляза алпинистът.

Боян Петров призова присъстващите на откриването на рафтинг сезона и техните приятели и съмишленици да се включат в подписката в защита на Кресненското дефиле. Той поясни, че това може да стане и по електронен път, и от вкъщи. „От нас зависи това дефиле да си остане такова, каквото и аз го познавам – посочи още алпинистът природозащитник. Първото ми идване тук е през 1989 г., преди 28 години, и виждам, че дефилето се променя, то става все по-пълно с трафик и интереси, да го кажем. Надявам се да успеем да принудим правителството да се случи това, което искат местните хора, това, което искаме и ние”, заяви той.

19-KRESNA

Алпинистът Боян Петров подари и книгата си с автограф на природозащитници, дошли да подкрепят подписката

За 13-а поредна година официалното откриване на сезона за рафтинг и каяк по река Струма събра много приятели на екстремните спортове, природата и приключенията в Кресненското дефиле. За място на тази първа обща за годината им среща те отново бяха избрали това живописно кътче, където реката среща планината.

На поканата на Българската федерация по рафтинг за откриването на сезона се отзоваха представители на клубове от цялата страна, сред които и няколко новосъздадени. Успешен и безопасен сезон им пожела в приветствието си и Валентин Стоичков – заместник-кмет на община Кресна. „Общинската управа – заяви той – винаги е подкрепяла усилията им да привличат все повече и повече млади хора не само в атрактивни, но и полезни занимания, насочени и към екологичното им възпитание. Като поздрав към тях прозвучаха и пиринските песни, изпълнени от фолклорна група към читалище „Култура” в Кресна. За първи път по случай откриването на сезона тук бе организиран и фестивал изложение, в който представиха своята дейност и артикули производители на екипировка, клубове, туристически дружества. Свои щандове с екологични и характерни за района продукти бяха подредили и местни производители от община Кресна.

 

 

 

Добавете коментар