Приоритетно ще се финансира скоростният път Видин-София

0

Скоростният път Видин-София и Калотина-София са основен приоритет на държавата. Това стана ясно от срещите, които се провеждаха между регионалното министерство, Европейската инвестиционна банка и Световната банка. Целта е проектите да бъдат включени за финансиране, заяви министърът на транспорта Николина Ангелкова. Проектирането на четирилентовия път Видин-София също се очаква да приключи най-рано в края на следващата година, каза още Ангелкова.

По думите й, другият приоритетен проект е тунелът под връх Шипка. В момента апликационната форма за обхода на Габрово е в ЕК и е приета. Работи се по пътните отсечки на обхода и по изграждането на тунела. Необходимо е да има проекти, които могат да стартират веднага и да се усвояват средства. Строителството на автомагистрала „Хемус“ в частта си от Ябланица до Плевен е точно такъв проект, обясни Ангелкова. Очаква се строителството на обекта да стартира през 2015 г. За тогава е предвидено и изграждането на последния лот от от магистрала „Струма“, където е включено Кресненското дефиле. Намеренията са там да бъде изграден тунел, дълъг над 15 км. Сред по-важните железопътни проекти са довършването на жп трасето Пловдив-Бургас,както и рехабилитацията на жп линията Елин Пелин-Ихтаман-Септември. Общият бюджет на железопътните проекти е около 1 милиард и 30 милиона евро.

Сърбите искат още един граничен пункт с нас

Нов граничен пункт между България и Сърбия при Трън-Петачинци искат сръбските власти. „Вече е подготвен проект, който се надяваме да се финансира по новата програма за трансгранично сътрудничество между двете страни“, информира кметът на Цариброд Небойша Иванов на втората работна среща между бизнеса и местните власти на двете държави, състояла се наскоро. 34 млн. евро е ресурсът на новата програма, каза зам.-министърът на регионалното развитие Йорданка Чобанова по време на форума. Очаква се програмата да бъде одобрена до декември, а първите проекти да стартират в средата на 2015 г. Според председателя на сдружение „Български форум за транспортна инфраструктура” проф. Николай Михайлов това е добър инструмент за увеличаване на транспортните връзки между двете държави и икономическото сътрудничество. „Отношенията между нашите страни никога не са били по-добри”, заяви посланикът на Сърбия у нас Владимир Чургус.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си