Навигатор Home » Архитектура » Прилагаме ли добрите практики при трансформирането на индустриалните обекти в обществени?

Прилагаме ли добрите практики при трансформирането на индустриалните обекти в обществени? 

8-9-5

Арх. Ивайло Славчев, РК на КАБ – София-област:

Реновирането излиза 3 пъти по-скъпо от нов строеж          

8-9--IvailoЕдна от главните причини да не се случва трансформацията на индустриални обекти в такива с ново предназначение е цената. Реновирането у нас излиза три пъти по-скъпо от ново строителство. Затова инвеститорите предпочитат да съборят старата сграда и да започнат проект наново. Те имат своята логика, защото те финансират обекта. За жалост, държавата не се включва по никакъв начин. Намесва се едва когато стане нещо фрапиращо – както с палежа на тютюневите складове в Пловдив. Това стана национален въпрос. Истината е, че собственици на подобен имот или инвеститори трудно могат да се справят с документацията и изискванията на НИНКН. Там нещата са много тежки и сложни, точат се с години. Затова възложителите търсят всякакъв начин да съборят такива индустриални сгради. Обществото също в повечето случаи предпочита това. Защото никой не иска да минава край руини, които в много случаи са и опасни… Ние от КАБ изразяваме позиция, но дотам – не можем да се намесим по друг начин, за да се запазят такива ценни сгради, складове, стари фабрики или друго. Ако държавата намери вариант да съфинансира реновирането на подобни обекти заедно със собствениците или ако ги освободи от данъци за известен период, има шанс да запазим това архитектурно наследство.

8-9-3

Преустройство на изоставена квартална топлоцентрала във Варна и превръщането й в модерен бутиков хотел

Арх. Петър Киряков, председател на РК на КАБ Стара Загора:

Не сме готови да правим преустройства

8-9_KiriakovНе сме готови да трансформираме индустриални обекти в обществени. За пример ще дам тютюневите складове в Пловдив. От тях ставаше много интересен културен обект. В София ликвидирахме централната баня и я превърнахме в музей, какъвто можеше да стане и на много други места. Иначе няма проблем много от ненужните вече сгради да се трансформират в обекти с други функции. В чужбина много складове стават модерни обекти. Но ние не сме готови за това, нямаме добра практика в тази област. 8-9 (2)

Арх. Алвард Бадваганян, РК на КАБ – Пловдив:

Става ми тъжно, когато минавам покрай тютюневите складове

8-9_Alvard.Нямам наблюдение в другите градове как е, но специално в Пловдив, като минавам покрай тютюневите складове, ми става много тъжно. Сградите пустеят, рушат се и от години стоят така. Не се взема никакво решение за тях. Доколкото съм запозната, има само една сграда, която е трансформирана с цел развитие на нови функции. А това не е добре. В момента дори улиците около складовете са затворени. Навремето имаше толкова идеи и проекти за тяхното преобразяване в артпространства и т.н. Проведоха се и няколко конкурса… Много добре си спомням, че съществуваше и решение да се направи там музей на архитектурата. Но за съжаление, никой от тези проекти не се реализира. И като гледам, в близко бъдеще няма да се предприемат никакви мерки.

8-9-1

Ланд. арх. Димитър Гонгалов, РК на КАБ – София:
Такива сгради има повече в чужбина

8-9_GongalovМисля, че нямаме достатъчно опит в трансформацията на индустриални обекти – складове или фабрики примерно, в нещо модерно. Дори за София не се сещам да има реновиран подобен обект, който да е със сменени функции. Такива обекти на индустриалната архитектура с ново предназначение съм виждал повече в чужбина. В доста от тях се помещават офиси и цялостно са оформени като бизнес сгради. В България такова нещо не се предприема. Не се ангажирам с коментар защо – дали заради липса на експертиза, заради липса на инвеститор или по други причини.

8-9_1111


 

 

Добавете коментар