Пречиствателната станция на Кърджали аварира

0

Съоръжението функционира само с един биобасейн и всеки момент може да излезе от строя, предупреждават експерти

Аварийна ситуация в Пречиствателната станция за отпадни води на Кърджали заплашва града и региона със сериозни екологични последици.

Три от шестте ускорителя на съоръжението не работят заради повреда, а в условията на валежи и високи входни нива на водата станцията функционира само с един биобасейн и всеки момент може напълно да излезе от строя. За това предупреди директорът на ВиК дружеството инж. Славчо Славков на среща с областния управител Никола Чанев и фирмите – изпълнители на проекта за воден цикъл.

Собственик на съоръжението е община Кърджали, а повече от две години за експлоатацията му отговаря операторът ВиК. Според директора на водното дружество въпросът е бил поставян на няколко пъти пред местната власт и фирмата, която е доставила оборудването. Резултати до момента обаче нямало.

Оборудването е произведено от немската фирма „Инвент АГ”, която твърди, че гаранционният срок на машините е изтекъл и ускорителите могат да бъдат подменени срещу заплащане. Цената на един ускорител е 60 000 лева, а операторът на „Водния цикъл” на Кърджали не разполага с толкова пари.

Областният управител се надява на бързо решение на проблема, което да предотврати спирането на пречиствателната станция. Той настоява всяка от страните по договора да спази поетите ангажименти съгласно българското законодателство. В противен случай, по думите му, спорът може да бъде стигне до съда.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си