Преобразяват сградата на Културния дом на Нефтохимика в Бургас

Вътрешният двор се отваря към площада и става ново градско арт пространство

0

Започна цялостната реконструкция и модернизация на една от най-емблематичните сгради в Бургас – Културният дом на Нефтохимика на площад „Тройката“. Иновативният проект бе представен от кмета на града Димитър Николов, зам.-кмета по култура Йорданка Ананиева и проектантския екип с ръководител арх. Десислава Стоянова.

Сградата е построена през 1975 г. и оттогава не е основно ремонтирана. Реконструкцията й ще реши проблемите, свързани с експлоатацията и поддръжката, така и с разширяването на събитията, които да се провеждат в нея.

„НХК е емблематична културна сграда за бургазлии, заедно с драматичен театър „Адриана Будевска“, която ние изцяло ще модернизираме. Преди шест години, когато разговаряхме с ръководството на „Лукойл Нефтохим“, имаше идея тук да се изгради голям супермаркет. Не го допуснахме и благодарение на дарителската акция на комбината, община Бургас придоби изцяло собствеността на сградата. След като станахме собственици, започнахме да работим по проекта за цялостна модернизация на този културен комплекс. Благодаря за положения труд на екипа архитекти“, сподели кметът Димитър Николов.

Изцяло ще се модернизира всичко без залата на Общинския съвет. В новата част, която ще бъде надстроена ще има две нови многофункционални зали. Останалите помещения ще бъдат обновени и обособени на зони според вида изкуство – изобразителни, приложни, музикални, зали за танци и др. Други нововъведения ще бъдат асансьор и пасарелка в сградата, конферентен блок, бистро с тераса и библиотека.

Вътрешното пространство, което в момента е запустяло никога не се е използвало. Сега ще се използва. В него ще има допълнителна сцена и ще бъде отворен с непрекъснат достъп и ще се използва за допълнително арт пространство“, допълни кметът Николов.

В зрителната зала ще има оркестрина, каквато в Бургас няма и ще бъде модернизирана с осветителна и озвучителна техника, с осигурен достъп за хора с увреждания. Реконструкцията на сградата включва още нова фасадна обвивка, с която ще се топлоизолират всички стени, нова дограма и стъклопакети. Част от помещенията ще се обединят като се премахнат преградните стени. Ще бъдат изградени нови санитарни възли и нови интериорни покрития на пода, стените и таваните.

„След ремонта сградата ще има съвременен, разпознаваем и запомнящ се архитектурен образ, съответстващ на обновения градски площад. Това ще превърне Културния дом в най-голямата сграда в Бургас за провеждане на културни събития от различно естество – концерти, театрални постановки, бизнес форуми, фестивали и конференции с национално значение“, разказа ръководителят на проектантския екип арх. Десислава Стоянова.

Проектът „Реконструкция, ремонт и обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност в Културен дом на Лукойл Нефтохим“ ще бъде реализиран чрез комбинирана подкрепа на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, финансов инструмент „Фонд за устойчиви градове“ и собствен принос на община Бургас.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си