Навигатор Home » Инфраструктура » Прекратиха 3 договора за улични ремонти в София

Прекратиха 3 договора за улични ремонти в София 

Инвестициите за канализация в селата в района на гр. Нови Искър са над 12 млн. лв.

Столична община обявява нови търгове за забавените проекти

Катя КОСТОВА

Три договора с 2 фирми за ремонти и поддръжка на улици прекратява Столична община, като причината е некачествено изпълнение на поръчките. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Едната засегната фирма е „Пътища и съоръжения“. Договорите й с общината, които се прекратяват, са за реконструкцията на бул. „Шипченски проход” и за поддръжка на една от зоните за текущ ремонт. Второто дружество е „Пътностроителна техника” с договор също за текущи ремонти.

До избирането на нови фирми Общинското дружество „София инвест” поема поддръжката на улиците. За ремонта на булевард „Шипченски проход”, между булевардите „Искърско шосе” и „Христофор Колумб”, ще бъде обявена нова процедура и ще бъде избрана друга фирма изпълнител. Независимо от прекратяването на договора всички санкции остават, поясни още Йорданка Фандъкова.

„Аз съм категорична и абсолютно безкомпромисна по отношение на харченето на публични средства. Не правя аз асфалта, но когато не се прави като хората, не го плащаме и нямам никакви притеснения за прекратяване на договори”, посочи столичният кмет.

По думите й, работи се и по прекратяване на два от договорите за текущи ремонти. „София е разделена на шест зони, работят шест различни фирми по тези контракти. Откакто имаме договорите, са им наложени санкции за около 780 хил. лв.”, отбеляза още Фандъкова.

Междувременно при проверката на строителството на канализацията в софийския кв. „Бенковски”, която бе извършена заедно с Фандъкова, зам.-кметът на столицата по „Инвестиции и строителство” Ирина Савина каза, че до 2025 г. за цялостното доизграждане и обновяване на ВиК мрежата на града ще са нужни 2 млрд. лв.

По булевард „Лазар Михайлов“ са възстановени пътните и тротоарните настилки, нарушени по време на изграждането на каналните колектори, като предстои да бъдат маркирани пешеходните пътеки и озеленени участъците, предвидени за това. От 2009 г. са инвестирани над 420 млн. лв. в изграждане на канализации и подмяна на старите водопроводи. Савина обясни още, че се изготвя планът за отчуждаване на частните имоти, през които ще преминават колектори и където ще се изградят помпени и пречиствателни станции.

Кметът Фандъкова пък припомни, че се изпълняват 3 проекта по ПУДООС към Екоминистерството за строителството на канализация в кварталите Горна баня, Кръстова вада-запад в местността Сливница в район „Люлин“. Със средства на концесионера „Софийска вода“ се изграждат канализации в кварталите „Горубляне”, „Бенковски”, „Бояна” и в няколко населени места в гр. Нови Искър – Войняговци, Курило и Кумарица. Инвестицията в тези проекти е над 12 млн. лв.

 

Добавете коментар