През януари догодина стартират електронните търгове

0

Системата за електронни обществени поръчки ще заработи в средата на януари 2020 г. Това става ясно от проект на постановление за приемане на график за използване на централизираната електронна платформа. Проектът е внесен за обсъждане от финансовия министър Владислав Горанов и е публикуван на портала за обществени консултации. Крайният срок за подаване на становища е 8 декември.

Това е трето отлагане на старта на системата за електронните търгове. Процесът по организиране изграждането на платформата тръгна през 2016 г., а експлоатацията ѝ трябваше да започне през есента на 2018 г. В последствие срокът беше удължен до 1 ноември 2019 г.

Най-вероятната причина за отлагането за януари са изборите и предстоящото сформиране на екипите в общините.

От догодина системата за електронните търгове ще бъде задължителна за възложителите на обществени поръчки от централната администрация – Министерски съвет, министерства, агенции и други ведомства, кметовете на големи общини, които обявяват най-много поръчки (Столична община, община Пловдив, община Варна, община Стара Загора, община Благоевград, община Бургас и община Русе), и секторни възложители, сред които са „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, ТЕЦ “Марица Изток 2“ ЕАД, “Мини Марица – изток“ ЕАД, Национална компания “Железопътна инфраструктура“, Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура“ и “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД.

Вторият етап стартира на 1 април 2020 г. Тогава всички възложители ще трябва да провеждат търговете в системата.

В мотивите на финансовия министър се посочва, че практическото използване на платформата ще започне с относително малък брой възложители, които обаче имат голям опит при организиране и провеждане на обществени поръчки. От значение е обстоятелството, че голяма част от възложителите от централната администрация са преминали обучения и поради местоположението им по-ефективно биха могли да бъдат подпомогнати при евентуални затруднения, възникващи при първоначалното използване на платформата, пише още в документа.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си