Навигатор Home » Новини » ПРЕЗ ЛЯТОТО Тръгва процедурата за последната отсечка на столичното околовръстно

ПРЕЗ ЛЯТОТО Тръгва процедурата за последната отсечка на столичното околовръстно 

3_Okolovrustno

Най-късно през лятото ще тръгнат процедурите за избор на изпълнител на последната все още нереконструирана отсечка на столичното околовръстно шосе между резиденция „Бояна” и източния край на АМ „Люлин”, съобщи регионалният министър Николай Нанков след последната проверка и пускането на първите 5 км от основно ремонтираната източна дъга на София. На събитието бе и премиерът Бойко Борисов, който помоли всички водачи да не превишават скоростта по обновения участък, станал много удобен за шофиране. В инспекцията на свършената работа участваха и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, и председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов.

Според министър Нанков по предварителни изчисления отсечката на околовръстното от „Бояна” до най-късата ни автомагистрала ще струва над 200 млн. лв. По нея ще има тунел, мостове и естакади. В момента се прави подробен идеен проект, а изграждането на отсечката, която е най-тежката, защото минава през западните квартали на града, ще стане на инженеринг. Изпълнителят ще трябва и да допроектира пътя.

По открития само преди дни напълно рехабилитиран 5-километров участък от източната дъга между с. Казичене и Ботевградско шосе денонощно преминават над 20 хил. автомобила. Между асфалтовите пластове са положени 93 000 кв. м геомрежа, която е най-съвременната и иновативна технология и прави настилката възможно най-устойчива. При рехабилитацията на трасето, в която са инвестирани 9 млн. лв., са положени почти 37 хил. т асфалтобетон, монтирани са почти 9 км мантинели и е положена маркировка.

От днес пък започва ремонтът и на платното от с. Казичене към детелината на АМ „Тракия“. След това, за да се завърши източната дъга на околовръстния път, ще се ремонтира и платното за насрещно движение от АМ „Тракия“ към с. Казичене, информира още Нанков. Очаква се при подходящи условия ремонтът на участъка да приключи още до края на годината. В противен случай това ще стане през пролетта.

През февруари – след преминаване на необходимите процедури, включително отчуждаване на терени, се очаква да започне работата по разширението до автомагистрален габарит на последната отсечка от Южната дъга на околовръстното шосе на столицата между ж. к. „Младост“ и АМ „Тракия“, съобщи още министърът. Предвижда се строителството по участъка да продължи не повече от 2 г. По трасето ще бъдат изградени и няколко големи съоръжения. Индикативната стойност на проекта е над 120 млн. лв., като 30 млн. от тях трябват за отчуждителните процедури.

 

Добавете коментар