22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Представиха част от най-голямото стъклено съкровище, открито край Бургас

Част от най-голямото потънало стъклено съкровище по нашето Черноморие бе открита това лято край Бургас. От години археолозите знаят, че водолази са намирали тук подобни артефакти, но не и точната локация. Техните предположения се насочиха към акваторията на залива Ченгене скеле, близо до нос Чироза. С подкрепата на Община Бургас бяха извършени проучвания както на брега, така и под вода, които завършиха с интересни открития.

Сред находките от морското дъно са десетки части от стъклени съдове с изключително качество. Няколко от тях бяха показани в двора на Етнографския музей в града. Най-много са чашите за вино. Археолозите не искат да спекулират, но предполагат, че те са произведени през 17 век, вероятно някъде в Италия. Работната хипотеза е, че стъкленото съкровище е пътувало с кораб, който се натъква на подводен риф и потъва близо до нос Чироза. Археолозите са на мнение, че ако проучванията под вода продължат, може да бъде локализиран и самият плавателен съд с още от неговата стока.

Дори с откритото до момента, Регионален исторически музей – Бургас вече има във фонда си повече луксозно стъкло от Националния ни и куп други музеи в Европа.

„Проучени са само 3-4 % от територията в залива Ченгене скеле, интересна на науката. Очакваме още интересни находки, сподел кметът Димитър Николов. Ще продължим да помагаме на археолозите финансово и логистично. Откритите находки ще експонираме на място в рибарското селище Ченгене скеле, където изграждаме етнографски комплекс, както и в кв. „Крайморие“. Имаме съмнение, че част от интересните находки от залива Ченгене скеле вече са извадени от водолази назад през годините. Затова призовавам хората, които държат такива предмети в домовете си, да ги върнат в музея, за да направим една внушителна експозиция. Заявявам официално, че Община Бургас ще осигури средства за тяхното откупуване“, заяви още градоначалникът.

Резултатите от археологическото лято на нос Чироза представиха проф. Иван Христов, д-р Найден Прахов и Милен Николов. Освен стъклените предмети, има още няколкостотин находки, които ще попълнят фонда на РИМ – Бургас.

От проведените подводни огледи и геофизични изследвания могат да бъдат направени следните предварителни заключения:

* Върху подводна тераса, развиваща се източно от нос Чироза на дълбочина до 4 метра, са локализирани няколко разсипи от камъни. Водолазният екип успя да заснеме множество обработени каменни блокове с различна големина и форма. Прави впечатление откриването на голям брой фрагменти от гръцка строителна керамика (солени и калиптери), римски тегули и имбрекси, както и някои цели късноантични керемиди. При подводните огледи водолазният екип успя да събере от морското дъно около 100 керамични фрагмента, половин каменен гръцки щок от котва, каменна бойна топка, няколко сравнително добре запазени амфори.

* На този етап на подводните проучвания се предполага, че обектът в подножието на нос Чироза е обхващал площ от 2000 квадратни метра.

Представените подводни проучвания през 2020 г. се явяват вторите в района само за една година. В периода 17-23.02.2020 г. екип под ръководството на д-р Найден Прахов проведе геофизично сканиране и 2 водолазни огледа в района на Рибарското пристанище в залива Ченгене скеле и при о. Св. Анастасия.

Related Articles

Благоустрояват крайречната зона по р. Янтра в Габрово

Благоустрояването на крайречната зона по р. Янтра е включено в Концепция за интегрирани териториални инвестиции на Община Габрово. В тази връзка се състоя публично...

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ