Предложение: Да се изгради лаборатория за сеизмични тестове на сградите

0

Целта на сеизмичното инженерство е превенция, а не после да регистрираме и да броим щети и жертви. Това каза пред БНР доц. д-р инженер Цветан Георгиев от Университета по архитектура, строителство и геодезия, който бе лектор на Националната кръгла маса на тема „Развитие на националната политика за намаляване на сеизмичния риск чрез изграждане на научно-приложна инфраструктура по сеизмично инженерство“.

Инж. Георгиев представи на форума идеята за изграждане на лабораторен комплекс, в който да се тества устойчивостта на сградите при земетресение. Той обясни, че идеята на събитието е да се покаже на широката общественост, че трябва да се направят определени стъпки, за да се редуцира сеизмичния риск, тъй като България се намира в сеизмично опасна зона. Обществото трябва да има определен набор от мерки и политики, за да може тази опасност да е под някакви стандарти, обясни доц. Георгиев. Според него място за паника при сградите у нас няма. По думите му зданията у нас не са неосигурени, но има начини, по които те да бъдат подобрени. Той препоръча в никакъв случай хората да не трансформират конструкцията на сградата по свое усмотрение.

Експертът отбеляза, че в сеизмичния Балкански регион България е единствената страна, в която няма лабораторен комплекс за превенция и управление на сеизмичния риск.

Доц. Георгиев посочи още, че сградите в България са по-устойчиви на трусове, отколкото в Албания. Във връзка със силното земетресение, разтърсило Албания, експертът коментира, че сеизмичната опасност в двете страни е сходна, но сградният фонд у нас е по-добър. Мисля, че рискът е по-нисък, защото нашите сгради са по-добри. От разрушенията в Албания виждаме едни многоетажни тухлени сгради без скелети, които са буквално рухнали. Това трябва да се избягва. Нашите сгради доминантно са скелетни, така че мисля, че сме в доста по-добра позиция, но това не трябва да ни приспива, предупреди доц. Георгиев.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си