Министър Московски и представители на КСБ обсъдиха изпълнението на пътните и жп проекти и състоянието на транспортния сектор у нас

Много жп проекти са в риск от неизпълнение заради обжалвания, смята министър Московски

За да гарантираме високо качество на проектите, е необходимо преразглеждане на нормативната база, свързана с обществените поръчки за големите инфраструктурни обекти. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на среща с ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ), която се проведе в Транспортното министерство. По думите му, продължителните обжалвания и критерият за избор на изпълнител, предложил най-ниска цена, водят до сериозни проблеми при реализацията на проектите. „В момента голяма част от железопътните проекти по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са подложени на сериозен риск от неизпълнение заради обжалвания, продължаващи над половин година“, каза Московски. Той посочи още, че предстои да бъде сформирана работна група от няколко министерства, която да предложи промени в Закона за обществените поръчки.

Представителите на КСБ изтъкнаха, че трудностите, които среща браншът, са свързани с големия интензитет на проектите в края на всеки програмен период, което води до недостиг на строителни мощности. По думите на изпълнителния директор на камарата Мирослав Мазнев, секторът ще бъде по-балансиран, ако има инвестиционна програма за транспортните проекти. Московски уточни, че за възложителите е много трудно да правят точни първоначални графици, тъй като обжалванията и някои административни процедури не могат да бъдат предвидени като продължителност. По отношение на най-големия пътен проект, финансиран от транспортната програма – АМ „Струма“, министърът посочи, че изпълнението на Лот 3.2 от магистралата е необратим процес и държавата не може да губи повече време до стартирането на участъка.

Междувременно Ивайло Московски се срещна и с генералния директор на Асоциацията на европейската железопътна транспортна индустрия (UNIFE) Филип Ситроен, с когото обсъди развитието на проектите в железопътния сектор и необходимостта от инвестиции за завършване на всички направления, които минават през страната ни. Повод за разговорите бе срещата на високо равнище по въпросите на железопътния транспорт, която се проведе в София.

КРИБ:

Инвестиционният климат у нас се подобрява, но липсата на квалифицирана работна ръка е проблем

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) анализираха икономическата и политическата ситуация в страната по време на общото си събрание. „След изборите от март 2017 г. политическата обстановка в страната се нормализира и остана сравнително спокойна, което се отрази положително на работата на тристранните съвети за сътрудничество, на диалога между социалните партньори и на процеса на продължаване или начало на реализация на ключови реформи“, гласи част от анализа. Според ръководството на КРИБ се запазва тенденцията за стабилизиране на икономиката и положителен икономически растеж. БВП е с ръст от 3,9%, безработицата е намаляла с 1,2 пункта, повишено е доверието в банковите и финансовите институции. Основен двигател на икономиката е растящото вътрешно потребление. През 2017 г. преките чуждестранни инвестиции у нас нарастват, износът на стоки и услуги се увеличава с 4,1%, а вносът с 5,1%. Липсата на квалифицирана работна ръка обаче остава основен дефицит на пазара на труда, отчитат от КРИБ. Общото събрание избра 12 нови членове на Управителния съвет, които са от различни бизнес сфери, а в състава на Контролния съвет на работодателската организация като нов член влиза бизнесменът Георги Милев.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си