16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Предложение: Да плащаме комисиона, дори да се откажем от сделка за имот

Застраховка „Професионална отговорност“ за всички агенции и посредници в сделки с недвижими имоти предвижда Законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, внесен в Народното събрание.

Той предвижда посреднически услуги да предоставят само лица, които са регистрирани като търговци. Агенциите ще носят имуществена отговорност за вредите, които са причинили на клиентите си, а отделният брокер ще отговаря солидарно с фирмата, пише в закона. Минималното застрахователно покритие по тази застраховка ще се определя от Камарата на посредниците.

Агенцията ще е длъжна да сключва писмен договор за всички услуги, които предоставя на клиента си и за които получава комисиона. В договора трябва да се вписва офертната цена на имота, както и начина и условията на плащане на комисионата на агенцията. За оглед на имота пък всеки представител на агенцията има правото да изисква от клиента подписване на протокол за оглед, в който се вписва времето и мястото на огледа.

Ако клиент откаже да продава имота си, то договорът с посредника запазва срока си, а клиентът ще дължи уговореното възнаграждение за посредничеството. Ако пък клиентът се откаже от сключване на договор за продажба или отдаване под наем на имота, посредникът ще има право на „справедливо и обективно обезщетение за разходите“, направени до момента, предвижда законопроектът.

За да рекламира агенцията имота ни, трябва изрично да сме разрешили това писмено. Агенциите за недвижими имоти ще имат право на възнаграждение – комисиона, за извършените услуги. Размерът й ще се определя в договора с клиента. Няма да има таван на комисионите, а сумата може да е процент от цената на сделката или фиксирана сума, пише още в закона.

Всички агенции, посредници и агенти ще се вписват в регистър, пише още в законопроекта.

Related Articles

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...

Ограничават движението в тръбата за Бургас на тунел „Траянови врата“

Ще се почистват стените и пътната настилка в съоръжението От 20:00 часа във вторник /23 април/ до 6:00 ч. в сряда /24 април/ ще се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ