Навигатор Home » Екология » ПРЕДИ ФИНАЛА Новият главен архитект иска зелен, здравословен и безопасен Пловдив

ПРЕДИ ФИНАЛА Новият главен архитект иска зелен, здравословен и безопасен Пловдив 

11-GLAVNI-ARX.

След пети юни става ясно кой поема отговорността за визията на града

Тримата кандидати, допуснати до втория тур на надпреварата за главен архитект на Пловдив, представиха концепциите за развитието на града пред колеги архитекти и граждани. Зелен, здравословен и безопасен – това са задължителните елементи във визията на тримата претенденти за длъжността – арх. Димитър Ахрянов, арх. Хубена Салджиева и арх. Илко Николов.

Всеки от тях е разработил „Концепция за развитие на инструментите на градско планиране за управление на проблемите на Пловдив” по теми, зададени от общината.

Според арх. Ахрянов, който е главен архитект на Карлово, основните проблеми на града са презастрояването в централна градска част, уплътняването на строителството в крайните квартали, замърсяването и третирането на отпадъците и водите.

Той залага на разширяване на тротоарите, полагане на качествени настилки, засаждане на дървета по булевардите, озеленяване на фасадите, реорганизация на местата за пресичане, въвеждането на разделното сметосъбиране. „Придвижването пеша или с велосипед трябва да стане естествена част от ежедневния начин на живот” смята арх. Ахрянов.

Според него публично-частни партньорства с общината са решение за стопанисването и развитието на ключови обекти за Пловдив, като Тютюневия град например. Кандидатът настоява обликът на емблематичните за зоната складове на Кудоглу и „Одрин” 8 да бъде запазен.

Като важни проекти за града арх. Ахрянов отличи Пловдив – Европейска столица на културата 2019, технопарка, който предстои да бъде изграден на „Гладно поле”, площад „Централен”, кино „Космос”, урбанизирането на поречието на Марица и остров Адата.

Арх. Хубена Салджиева маркира градоустройствени проблеми, които спешно трябва да бъдат решени, сред които също беше Тютюневият град. Според нея трябва да се планират промени в данъчната политика, като се приемат облекчения в данъците и таксите на собствениците, за да може да бъдат стимулирани инвестициите. Арх. Салджиева обърна внимание върху недостатъчното участие на обществото в решенията за бъдещето на града и призова медиите да бъдат активен участник в диалога между собствениците и общината.

11-GLAVNI-2И тримата архитекти възлагат развитието на града според бъдещия Общ устройствен план на Пловдив. Арх. Илко Николов призна, че предишният, приет 2009 г., е бил най-скъпият в България, но за сметка на това се е оказал недостатъчно ефективен. Той дори не е успял да предвиди появата на моловете, които са се превърнали във вторични центрове на града. Архитектът смята обаче, че са необходими изпреварващи проучвания, свързани с изменението на Общия устройствен план.

Кандидатите разчитат и на бъдещата географска информационна система на Пловдив, която да обслужва гражданите, бизнеса и администрацията. Тя ще помогне при вземането на управленски решения, насочването на обществени и частни инвестиции и промотирането на възможностите на общината.

Арх. Николов смята, че всички планове трябва да бъдат дигититализирани и качвани своевременно в сайта на общината, за да могат да бъдат полезни както на гражданите и инвеститорите, така и на архитектите.

Арх. Салджиева и арх. Николов поискаха разширяването на правомощията на главния архитект, тъй като според тях функциите му в момента са отчасти блокирани. „Главният архитект трябва да излезе от анонимност, да има самостоятелна позиция, съответстваща на отговорността му, да е на пряко подчинение на кмета и да е с ранг на зам.-кмет. Освен това той трябва да притежава самостоятелно звено, което да работи по прилагането на ОУП”, коментира арх. Салджиева.

Името на новия главен архитект на Пловдив става ясно на 5 юни.

 

Добавете коментар