Предизвикателство е да можеш да предложиш най-доброто решение на клиентите на най-добрата цена

0

Магдалена Христова завършва средното си образование в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“ – Варна, със специалност „Строителство и архитектура“. През 2012 г. се дипломира в Техническия университет – Варна, със специалност „Инженерен дизайн“. След завършването си работи на свободна практика като интериорен и продуктов дизайнер.

 

 

Магдалена Христова, интериорен дизайнер:
Никак не е лесно да упражняваш творческа професия в България, но аз съм оптимист за бъдещето

 

– Защо избрахте да се реализирате в България?

Изборът ми да се реализирам в България беше предопределен основно от факта, че завърших образованието си тук. А именно в тези студентски години човек често изгражда най-силните връзки и приятелства, от които аз лично не бих се отказала. Затова за мен този стремеж да потърся реализация в друга държава е липсвал. В България има талантливи интериорни дизайнери, които са избрали да се развиват именно тук. Със сигурност това е предизвикателство за всеки един от тях, както и за мен самата. Защото, въпреки всички мечти и стремежи, често младите специалисти нямат много алтернативи, след като завършат образованието си. Често възможностите в България се ограничават до това да започнеш работа към фирма, занимаваща се с производство на мебели за дома, или да станеш проектант на бани. За мен тази перспектива бе твърде ограничаваща, затова и реших да започна реализацията си на свободна практика. Настроена съм оптимистично за бъдещото, с годините съм забелязала, че все по-често клиентите се обръщат към интериорни дизайнери и тази услуга набира повече популярност. Но все още на фона на всичко, което се случва в държавата ни, не е никак лесно да работиш в такъв тип творческа професия.

– С какви проблеми се сблъсквате по време на Вашата работа?

– Мисля, че основният проблем е, че стандартът на живот в България все още е по-нисък и цената за предлаганата услуга понякога се струва твърде висока за клиентите. Друго предизвикателство, бих казала, е да можеш да предложиш най-доброто решение на клиентите на най-добрата цена. А когато търсим определен стандарт на качество, това е предизвикателство.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Бих се включила в каузи и инициативи, които биха спомогнали да се подобрили обликът на град Варна. Имаме красив град, но все още с твърде много проблеми за разрешаване, като голяма част от тях за мен са продиктувани от възпитанието на хората. Трябва да се научим да опазваме града, в който живеем. Според мен трябва да се вземат по-сериозни мерки срещу вандализма, срещу изхвърлянето на отпадъци на неподходящи места.

ПРОЕКТИ

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си