Навигатор Home » Новини » Превърнаха 200-годишна сграда в археологически музей

Превърнаха 200-годишна сграда в археологически музей 

16 (2)

Стар турски склад във Видин събра каменната летопис на града от Античността до ХIX век

Цвета ИВАНОВА

16 (1)200-годишна турска сграда, която дълги години е стояла заключена, се превърна в археологически музей. В него е събрана каменната история на Видин и района. Произходът на експонатите е от Античността до XIX век.

Новият музей се намира близо до крепостта „Баба Вида”. След консултации със специалисти по паметници на културата, с представители на регионалния музей и общината, която е неин собственик, решават изоставеният турски склад да бъде реставриран и адаптиран за новата цел.

16 (3)

16 (5)Консервацията и реставрацията на сградата е финансирана от програмата „Културно наследство и съвременни изкуства” на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Стойността на проекта е 480 000 евро. В сградата могат да се провеждат научни конференции и други културни събития.

Турският склад е построен в началото на XIX век за нуждите на някогашна барутна фабрика. В продължение на 4 месеца фирма от Мездра, специализирана в реставрацията на обекти – паметници на културата, я превръща в модерен експозиционен център. Музейните работници са подредили в него 38 епиграфски паметници – 36 вътре и 2 саркофага отвън. Това са надгробни паметници, архитектурни елементи и културна пластика, тежащи по няколко тона. Повечето от тях са открити при разкопки в античния град Рациария и досега са стояли заключени в склад в турската 16 (4)Еничар капия и не са познати на видинските историци. Някои са престояли заключени почти 50 години. Откриването на центъра ще увеличи интереса към Видин и ще доведе повече туристи, заяви кметът Огнян Ценков при откриването на центъра. Целта му е да запази и популяризира културното наследство на Видин. Прогнозата е за 25% увеличение на туристопотока към града. Който разгледа крепостта „Баба Вида”, ще дойде да види и лапидариума, каза градоначалникът.

16 (7)

Каменната летопис веднага предизвика интереса на видинчани, които изпълниха новия музей още в деня на откриването. Музейните работници ще допълват пространството с още експонати, които сега се намират в село Арчар и на други места.

16 (6)Проектът за реставрацията на турския склад беше пред провал, след като беше обжалван изборът на изпълнител на обществената поръчка. Върховният съд обаче потвърди избора и фирмата започна работа през април т.г. Това забави откриването на центъра с няколко месеца, но накрая той стана факт, обясни кметът Огнян Ценков.

Добавете коментар