Навигатор Home » На фокус » Правят първата виртуална карта на детските площадки

Правят първата виртуална карта на детските площадки 

12-13--VODI-2

Експерти предупреждават, че 85% от контролираните обекти у нас не отговарят на изискванията за безопасност

Според експертите на „Булгарконтрола“ АД през 2016-а повече от 85% от контролираните детски площадки у нас не отговарят на изискванията за безопасност. Фактът е повече от тревожен, а проблемът нараства с настъпването на пролетта, когато все повече родители водят децата си в тези зони за развлечение и игра. Същевременно общините сякаш се надпреварват в инвестиции, предимно по европейски програми, да режат ленти и да откриват детски и спортни площадки и кътове за най-малките. От „Гражданска инициатива за безопасни детски площадки“ вече са се ангажирали с мерки срещу опасните зони за децата. Наскоро членовете на неформалното гражданско обединение издадоха Наръчник за активния родител, където са изброени начините, по които гражданите могат да достигнат общината и какво гражданинът може да направи сам. Целта е родителите да бъдат насърчени да бъдат активни граждани и да се включват с доброволен труд при поддържането на детските площадки.

12-13--VODI-3След серия от срещи и разговори между администрацията и членове на „Гражданска инициатива за безопасни детски площадки“ Столична община ще изготви виртуална карта на детските площадки в София. Тя трябва да е готова до края на месец март.

Общината откликна на инициативата и работи върху картата, защото за родителите е важно да знаят къде има детски площадки и в какво състояние са те, уточняват от екипа на Гражданска инициатива. Картата ще съдържа и информация за това за каква възрастова група е конкретната детска площадка.

У нас органът, акредитиран за контрол на детските площадки, е „Булгарконтрола” АД. Те извършват следмонтажна инспекция на новоизградените детски площадки на открито за съответствие на изпълнението им с изискванията на Наредба № 1 от 12.01.2009 г. на МРРБ, МВР и Държавна агенция за защита на детето, както и инспекция за безопасността на съоръженията и настилката, монтирани на площадките за игра съгласно изискванията на EN 1176-2008 и EN 1177-2008.

Техническите аспекти на безопасността се отнасят до правилната подредба на съоръженията на територията на площадката, безопасното разстояние между игрушките, както и наличието на подходящи ударопоглъщащи настилки. Всеки производител на съоръжения за игра и на ударопоглъщащи настилки трябва да ги предлага в съответствие с европейските стандарти EN 1176, уточняват проверяващите. 12-13--VODI-1

Общините са отговорни за състоянието и поддържането на площадките в паркове, детски градини, ясли и междублокови пространства. Важно е администрациите по места да имат стратегия как да бъдат управлявани площадките за игра по отношение на текущото поддържане, контрол и да следят за спазване на изискванията при изграждане на нови съоръжения.


Перник инвестира в зони за най-малките, въпреки рекордната си задлъжнялост

В градския парк ще обновят три места за отдих на хлапетата. Те ще бъдат обособени за различна възрастова група – до 3, 7 и 12 години. Ще се правят и две нови в големите пернишки квартали „Изток” и „Бела вода”. Предвидената сума за изграждането на новите съоръжения е 140 000 лева. Люлките, пързалките и катерушките ще са със сертификат по изискванията на Европейския съюз. Ремонтните дейности на площадките включват монтаж на нови детски съоръжения, осигуряване на вход, изход и указателна табела. Ще бъдат поставени пейки, кошчета за битови отпадъци и ограда, ударопоглъщащи настилки и осветление. През миналата година бяха изградени пет детски и три спортни площадки.

Бургас

„Меден рудник“ с нова визия, заприлича на Рим с пиниите си

Ирина ГЕНОВА

12-13-MEDEN_RUDNIK-3

Млади пинии като в Рим са засадени в зелените площи

Изцяло променена е визията на зоната край ОДЗ „Морска звезда” и СОУ „Константин Петканов” в най-големия жилищен бургаски комплекс „Меден рудник”. Община Бургас почти приключи с изпълнението на инвестиционен проект за реконструкция на пространството между блокове 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 451, 452, както и около споменатите учебни заведения. Там живеят хиляди хора, предимно млади семейства с деца.

В района са изградени нови удобни паркинги, тротоари и алеи, улично и парково осветление. Използван е не само скучният асфалт, а и ефектни настилки от декоративни павета.

Внесена е млада растителност, която след няколко години ще се развие, за да дава хубава сянка. В зелените площи са засадени пинии – иглолистните дървета с чадъровидни корони, така характерни за Рим и изобщо за цяла Италия. Тези екзотични растения бяха залесени и в други междублокови пространства на „Меден рудник“.

12-13-MEDEN_RUDNIK-2

В района са изградени нови удобни паркинги, тротоари и алеи, улично и парково осветление

Когато времето се пооправи още малко, в обособените детски площадки ще бъдат монтирани съоръжения за игра. Вече се поставят декоративните огради и меки настилки, които да предпазват малчуганите от травми. Помислено е и за по-големите – на няколко места ще бъдат монтирани тенис маси и маси за шах, както и фитнес на открито.

През последните две години община Бургас изпълни няколко такива проекта в комплекса. Работата продължава и през 2017-а благодарение на осигурения финансов ресурс по Оперативна програма „Региони в растеж”.

Подобно благоустрояване предстои в зона В на „Меден рудник” – между блокове 92, 93, 94, 95, както и в други жилищни райони на града.

12-13-MEDEN_RUDNIK-1

Използван е не само скучният асфалт, а и ефектни настилки от декоративни павета

Където е възможно, се изграждат системи за събиране на дъждовна вода с вкопан резервоар. Изпълнението на проектите задължително приключва с внасяне на нови елементи на градското обзавеждане – пейки, кошчета за отпадъци, беседки.

При всички подобни проекти се търси ефект с обвързването на междублоковите пространства чрез прокарване на общ маршрут, преминаващ през всяко от тях, обединяващ велоалея, алея за ролери и пешеходна зона.

Над 19 млн. лв. за модернизация на кварталите във Варна

Над 19 млн. лв. ще вложи община Варна в ремонти и облагородяване на междублокови пространства в различни райони на града. Средствата са осигурени по ОП „Региони в растеж“. Това става ясно от обявената обществена поръчка „Инженеринг на обекти в рамките на проект „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“ с пет обособени позиции. Кандидатите могат да участват за изпълнение на повече от един обект. На практика участниците, на които ще се спре местната управа, ще трябва да разработят инвестиционни проекти във фаза технически проекти, да извършат СМР и да осъществят авторски надзор по време на строителството. В обхвата на поръчката влиза благоустрояване на междублокови пространства в 4-ти микрорайон на „Владислав Варненчик“, в това число реконструкция на ул. „Янко Мустаков” в участъка от бул. „Константин и Фружин” до бул. „Света Елена“. Прогнозната стойност е малко над 11 млн. лв. без ДДС. Изпълнителят ще бъде ангажиран още с благоустрояване на междублокови пространства в подзона район „Одесос” 1, включващо реконструкция на ул. „Георги Бенковски”, в участъка на бул. „Сливница“ до ул. „Кракра“, включително елементи на предблоковите пространства в участъците между ул. „Цар Петър“, ул. „Парижка комуна“, ул. „Кракра“ и ул. „Георги Бенковски“. Поръчката обхваща още облагородяването на пространства в района „Одесос” 2 и ул. „Цар Симеон I”, включително велоалеята и пространството, заключено между ул. „Козлодуй“, ул. „Цар Симеон I“, ул. „Цариброд“ и ул. „Л. Заменхов“. Подобрения ще бъдат направени и в подзона район „Одесос” 2. На нов облик ще се радват и живеещите в първи микрорайон на „Възраждане“. Там ще се облагородява пространството, заключено между ул. „Ана Феликсова“, ул. „Петър Алипиев“, улицата 12-13_varna-1западно от бл. 17 и локалното платно на бул. „Трети март“.

Продължителността на поръчката е 36 месеца. Предвидени са до 60 календарни дни за проектиране и до 240 календарни дни за СМР.

До края на март Варна ще има и 10 мултифункционални спортни площадки, като плановете са те да станат общо 100. В морската столица продължават мероприятията по подобряването на парковата среда, където ще има значително повече възможност за отдих и забавление на младите хора. Още 3 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година за подобряване на площите в Морската градина.

Работи се усилено и по превръщането на Аспаруховия парк във втора Морска градина, като реализацията на проекта ще бъде съобразена изцяло с идеите на младежите. В момента върви изграждането на огромен спортен комплекс в кв. „Възраждане“. Подобен ще бъде изграден и в район „Владислав Варненчик“. Предстои изграждането и на зони за забавление на пристанище Варна.

Вандалщина

Потрошиха кът за игра в Димитровград за 10 000 лева

Вандали посегнаха на най-новата детска площадка на димитровградския бул. „Раковски” до блок 42, съобщиха от общината. Повредени са въжената линия, люлката-гнездо, пирамидата и част от пейките. Нанесените щети са за близо 10 000 лв.

Съоръженията на12-13_vandali-1 площадката са модерни, изключително удобни и атрактивни за малчуганите. Детският кът разполага със съоръжения за деца от 3- до 12-годишна възраст. Близостта до детската градина и едно от най-големите училища я прави предпочитано място за игри на стотици деца. Близо 170 000 лв. струва изграждането на детската площадка, която бе открита през септември 2015 г. Общината благоустрои терена, закупи и монтира увеселителните съоръжения, постави паркова мебел и съвременни осветителни тела със соларни панели.

От кметството призовават гражданите, които станат свидетели на всякакви вандалски действия, да сигнализират органите на реда или да заснемат нарушителите.

Добавете коментар