Правят помощна шахта за метрото при Военна академия

0
По изграждането на помощната шахта при „Военна академия” се работи активно от началото на април

В СОФИЯ

Катя ТОДОРОВА

Започна прокопаването на помощна шахта, която ще улеснява изграждането на третия метродиаметър в участъка между метростанциите на „Орлов мост” и при Театър „София”. Вече се работи при спирката на автобусите на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в участъка между ул. „Мизия” и ул. „Шипка”, при Военна академия. Според експерти след време въпросният изкоп, който ще бъде укрепен, може би ще се използва и за отклонението на метрото, което според идейния проект трябва да се отделя от най-новия метродиаметър и да върви в посока на Окръжна болница, в непосредствена близост до бул. „Цариградско шосе”.

Във връзка със строежа до 28 май се забранява влизането на пътни превозни средства по две пътни ленти от северната страна на южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в участъка между ул. „Мизия” и ул. „Шипка”. Движението ще се извършва в една пътна лента от южната страна на южното пътно платно на булеварда в същия участък, съобщиха от Столична община. От 29 май до 20 октомври пък в същия участък трафикът ще върви по временна пътна лента от северната страна. Автобусната спирка по маршрута на линии 72, 75 и 213 „Военна академия” в посока ул. „Оборище” се премества след кръстовището с ул. „Шипка”.

Третият метродиаметър на столицата трябва да е готов до есента на 2019 г. В момента се изграждат 12 км от линия 3 на столичното метро, разделени на два участъка. Участъкът от бул. „Владимир Вазов” до ул. „Житница”, „Красно село” е 8 км и към април 2018 г. физическото му изпълнение е 59%, а до края на годината ще е над 80%. Участъкът от ул. „Житница” – „Овча купел” – „Околовръстен път” е с дължина 4 км, неговото изпълнение започна през 2017 г. и се очаква към края на 2018 г. да е над 50%.

„Къртицата”, която копае и едновременно изгражда подземния тунел, в момента работи в зоната между „Медицинска академия” и НДК.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си