Навигатор Home » Новини » Правят нов конкурс за ремонта на площад „Света Неделя“

Правят нов конкурс за ремонта на площад „Света Неделя“ 

Месец след прекратяване на старата се очаква да бъде обявена новата процедура за ремонта на площада

Катя КОСТОВА

За ремонта на площад „Света Неделя“ в центъра на София ще бъде обявен нов конкурс. Това стана ясно след среща на председателя на Камарата на архитектите в България (КАБ) Борислав Игнатов с главния архитект на столицата Здравко Здравков. До подновяване на процедурата се стига, след като от КАБ поискаха да се спре обществената поръчка.

От камарата се изказаха против ограничените условия, позволяващи участието на по-малко архитекти, и обясниха, че липсва прозрачност в процедурата. Те заявиха, че обществената поръчка не отговаря на принципите за организиране на концептуални конкурси на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-добрата идея може да се появи при участието на най-голям брой професионалисти. На критиките арх. Здравков обясни, че заданието е изработено с участието на международни експерти и според него критериите са повече от прозрачни.

„Искам да поканя екип, който да може да свърши задачата от идеята до крайната плочка, а не да се упражнява в центъра на София всяко бюро с неясен капацитет. Това е международен конкурс, в който искам да участват всички колеги, които са утвърдени и имат капацитета да свършат задачата, а не някое студентско бюро да ми представи концепция, която не може да изпълни впоследствие“, обясни главният архитект на столицата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също се намеси в спора и проведе срещи. В крайна сметка експертите са се договорили за промяна в условията. Участниците в конкурса трябваше да подадат документи до 18 октомври. Месец след прекратяване на старата се очаква да бъде обявена новата процедура.

Добавете коментар