Православен храм „възкръсна“ на мястото на светилището в Тросково

0

   В притвора на християнската обител ще се провеждат и часове по вероучение

24--Hram_5217 24--xram-Svechti-familia-YES_5211

На мястото на старо светилище в село Тросково в община Симитли вече се издига внушителен православен храм на името на света Петка Българска. „Строежът му започна преди пет-шест години върху руини на старо светилище“, разказа кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Инициатори за съграждането на храма са братята Стоян и Тодор Траянови, които от не жалят труд и средства за възстановяване на светинята.

24--xram-Vodosvet-YES_5323

Точно на Петковден 2008 година те споделили желанието си с общинския кмет, който застанал изцяло зад христолюбивото дело. Започва събирането на средства, общината също отпуска пари. Десетки миряни помагат с доброволен труд. Така вдигат зидарията от камъните, с които преди столетия е граден параклис тук, който по-късно е разрушен. Божият храм е уникален като архитектура и функционалност. Остава да се вдигне камбанарията, да се оформи иконостасът и да се изпише църквата отвътре. В навечерието на празника Петковден и традиционния събор, събрал стотици земляци отблизо и далеч, за първи път ехти камбанният звън на новия храм.

24-Kambana-I-zvan-YES_5308Камбаната е дарена от сина на Тодор – Евгени. Племенник от рода Траянови пък е дарил железния кръст, който ще се извисява над купола на храма.Местните хора градят църквата по заръките на покойния Неврокопския митрополит Натанаил,според които преддверието (притворът) да се ползва и за часове по вероучение. Неделно училище в общината има в град Симитли и в село Крупник, а храмът в Тросково е единственият, който позволява да се провежда вероучение в църква, казват свещеници. В съседство е и старото училище на селота. Някога сградата е била пълна с деца, сега е пуста. Има идея да се реставрира и да се ползва за „зелено“ и за духовно училище.

ПРАЗНИЧНО

 Хора от цялата страна се стекоха на традиционния събор във Влахина планина

24--Xram-Xoro

В навечерието на църковния празник в чест на св. Петка миряни отблизо и далеч почетоха и тази година по традиция светицата с многолюден събор край храма в селото във Влахина планина. Отслужен бе тържествен водосвет, след който всички се събраха за празничния курбан на поляните край черквата. В Тросково сега постоянно живеят 49 души, а на празника се събират по 20 пъти повече. Св. Петка е почитана на това свято място и преди да започне градежът на църквата, разказаха възрастни хора. Сега вярват, че новият божи дом, съграден благодарение на щедрите сърца на боголюбиви и родолюбиви хора, ще закриля този край и ще връща децата и внуците им по-често до родното място.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си