Навигатор Home » Новини » Правителството отпусна извънредно 100 млн. лв. за рехабилитация на пътища

Правителството отпусна извънредно 100 млн. лв. за рехабилитация на пътища 

3-100mln.2

Ще се работи първо по най-компрометираните участъци от републиканската мрежа

Кабинетът отпусна извънредно до 100 млн. лв. допълнителни средства по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за ремонт на пътища. Те са за участъци от републиканската пътна мрежа в особено тежко състояние. Целта е подобряване на настилките и повишаване на безопасността на движение, информираха от пресслужбата на кабинета след редовното заседание на Министерския съвет.

С парите ще се финансират дейности по текущо поддържане на републиканската пътна мрежа, включващи ремонт на асфалтовата настилка и на мостови съоръжения, локални ремонти, отводнителни мероприятия, ландшафтно оформяне, възстановяване на ограничителни системи, пътни знаци, полагане на хоризонтална маркировка, бетонови елементи и др.

Отпуснатите средства позволяват още до края на годината да започне ремонтът на отсечката на Околовръстното шосе между бул. „Ботевградско шосе” и магистрала „Тракия” (при селата Казичене и Кривина), изходът на София в посока Перник и отсечката между Варна и Златни пясъци.

Относно избора на участъка от изхода на София в посока Перник – от кв. „Княжево”, през Владая до пътния възел на АМ „Люлин” преди Перник, от МРРБ обявиха, че там се предвижда пълна рехабилитация на участъка и изграждане на светофарни уредби за реверсивно движение в пиковите часове. Вечер в посока Перник, а сутрин в посока София ще има по две ленти. Така ще се организира движението и през петъчните и неделните дни, когато трафикът е най-голям.

Ще бъдат инвестирани средства и във всички останали пътни отсечки, приоритетно в Северна България, които имат неотложната нужда от ремонтни дейности, докъдето им позволят и усилията, и финансовият ресурс от 100 млн. лв.

За текущо поддържане и осигуряване на безопасността на движение по автомагистралите и републиканските пътища първи, втори и трети клас ще бъдат осигурени допълнително необходимите средствата за сметка на преструктуриране на разходи и/или чрез трансфери от централния бюджет, уточниха от Министерството на регионалното развитие.

Очаква се ремонтите да започнат още в края на септември и да завършат до Нова година.

 

 

Добавете коментар