Правим всичко възможно Мерданя да запази облика си на китно и спокойно село

0
Красимира Владова е родена в Горна Оряховица през 1972 г. Завършва висше образование в Стопанската академия „Димитър Ценов” в Свищов и магистратура „Управление на кооперациите” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Дълги години работи като началник на пощенската станция в родното си село Мерданя, община Лясковец. От 2015 г. е кмет на селото.

Красимира Владова, кмет на село Мерданя, община Лясковец:

През последните години сме насочили усилия в подобряване състоянието на инфраструктурата

Разговаря

Лилия ЛОЗАНОВА

– Г-жо Владова, разкажете ни накратко за Мерданя, каква е „визитката” на селото?

– Село Мерданя се намира в подножието на китния Еленски Балкан, на 15 км от Велико Търново, на 23 км от Елена и на 12 км от Горна Оряховица. Жителите са около 540, от които 14% са младежи. Хората в трудоспособна възраст съставляват 45% от населението и те работят основно във Военния завод „Аркус” в Лясковец. Поминъкът, особено на по-възрастното население, е свързан с традициите в земеделието и основно в зеленчукопроизводството. Няма дом без зеленчукова градина. Обработваемата земя е 12 000 дка и се стопанисва от четирима по-крупни арендатори. За съжаление, в селото нямаме училище, 30-те деца всеки ден се извозват с автобус до Лясковец. Нямаме и детска градина, малчуганите посещават забавачници в общинския град и съседното село Драгижево. Сградата на училището е закупена от варненска фирма за производство на етикети и е подложена на сериозен ремонт.

– Какво е състоянието на обществените пространства и сгради в селото?

– В селото има централен парк със зона за отдих, беседка и алеи. Той беше обновен през 2016 г. със средства от община Лясковец. Другият парк се намира зад кметството. Тази година проектът за неговото благоустрояването не беше сред класираните от ПУДООС, но смятаме следващата година отново да кандидатстваме. Направихме вътрешен ремонт на кметството, което се намира в здание в центъра на селото. През 2017 г. започна саниране на сградата, а тази година продължаваме ремонтните дейности на първия етаж, където се помещава лекарски кабинет. Другите ключови за селото сгради са Пенсионерският клуб и читалище „Развитие 1902”. Клубът е ситуиран в ремонтираната сграда до бившата автобусна спирка. Към него функционира женски хор „Авлига” с ръководител Цветанка Христова. Хорът е носител на много награди и с огромно желание и ентусиазъм поддържа духа на селото.

– Какви проекти сте реализирали в Мерданя?

– В селото имаме стадион, на който местният футболен отбор „Юнак“ играе и печели победи. През 2015 г., с финансиране по Програмата за развитие на селските райони, беше изградена нова спортна площадка с футболно и волейболно игрище, сцена и т.н. Радостно е, че площадката се оглася от детски смях и игри.

– Кои са проблемите на селото и как ги решавате?

– Един от големите проблеми е старата ВиК мрежа, която не е подновявана от 1938 г. През селото минава главен път Е-53 в посока Елена, като движението е много натоварено, особено по празници и през уикенда. През последните години се опитваме да подобряваме инфраструктурата на населеното място и асфалтираме по една улица. Част от шосетата са засипани с фракция. Средствата за тези ремонти се осигуряват от община Лясковец. Правим всичко възможно Мерданя да запази облика си на китно и спокойно село в полите на Еленския Балкан.
– Мерданя има богата история, свързана с местния манастир. Какво е неговото състояние, както и това на храма?

– Според легендата манастирът е основан на мястото, където търновският патриарх Йоаникий II посреща тържествено цар Иван Асен II след победата му при Клокотница, станала в деня на празника на св. 40 мъченици Севастийски. При завладяването на България местността е била опожарена, а имотите са минали в ръцете на турски бейове. Днес от старата обител са останали незабележими руини в гората. Сегашният манастир „Св. 40 мъченици“ е изграден отново в средата на XIX век от богатия еленчанин хаджи Кесарий Хорозов. Той изкупува бившите манастирски имоти и през 1853 г. построява църквата и жилищните сгради със собствени средства, като става игумен на новооткрития манастир. В момента православният храм е действащ и се обслужва от една игуменка, а службите се водят от отец Панарет. Манастирът е разположен на главния път за град Елена, винаги може да се посети. Но и той трябва да се ремонтира. Над обителта се намира местността Хайдушки камък. Нарича се така, защото на него има отбелязано конско копито и вдлъбнатина, наподобяваща човешко коляно. За щастие имаме бележит дарител – 92-годишния д-р Дантон Папурков, който редовно подпомага местната църква. Предоставил е рентата от нивите си за издръжка на църквата, а тази година дари на кметството 19 дка гори. Въпреки че живее в Америка, редовно присъства на храмовия празник – Димитровден. Учредил е и стипендия за социално слаби студенти и сираци, която предоставя на Медицинския университет в София.

– Каква дейност развива местното читалище и как поддържате културния живот в селото?

– Целогодишно се отбелязват и честват традиционни за нашия край празници и обичаи. Женският хор към читалището с ръководител Красимира Колева ежегодно печели най-престижни награди от участията си в общински, регионални, европейски и международни фестивали. С високите си отличия и награди слави името на село Мерданя и община Лясковец. Към читалището има и детска фолклорна група. В началото на месец юни се провежда фестивал на хайдушката песен, който започва с атрактивна възстановка на Национално движение „Традиция” – ВеликоТърново и местните самодейци. За организацията на фестивала е осигурена подвижна сцена, декори и носии по проект МИГ – Лясковец – Стражица.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си