Навигатор Home » Новини » Почистиха 97 участъка от 250 реки в София и района

Почистиха 97 участъка от 250 реки в София и района 

Владайската река е дълга 37 км

ЗА 10 МЕСЕЦА

Катя ТОДОРОВА

97 участъка от общо 250 речни корита в София са почистени от началото на година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери почистването на река Слатинска. До края на сезона ще бъдат почистени още 6 участъка. Кметът уточни, че за 2018 г. в бюджета на общината са заделени над 1,5 млн. лв. за почистване на реки. Столичната община е кандидатствала и в междуведомствената комисия за почистването на още 60 участъка. Речните корита в общината се почистват планово и аварийно с цел да не се допуска завиряване и наводнения преди настъпването на зимата.

Фандъкова подчерта, че не може да се контролира непрекъснато изхвърлянето на отпадъци в реките и да се налагат санкции, защото общината няма как да увеличи числеността на инспекторите, нито да се поставят камери по цялото протежението на реките в града.

Столична община има система за мониторинг на речните нива с поставени датчици на 23 места в града. Това дава възможност за по-бърза реакция на екипите от Oирекция „Аварийна помощ и превенция“.

Шест са основните реки, преминаващи през чертите на столицата. Най-дългата река, изцяло на българска територия – Искър, преминава покрай източните квартали на София и при град Нови Искър. Боянска река, наричана още Стара река и Крива река, е ляв приток на Перловска река от басейна на Искър. Дължината й е 46 км. Владайска река е в същия басейн и е с дължина от 37 км. Перловска река е ляв приток на Искър и е дълга 31 км. Суходолска река е ляв приток на Владайска река и има дължина от 24 км.

Добавете коментар