Инж. Гинка Димова, член на РК на КИИП – София-град:

Не се прави цялостна подмяна на водопроводните инсталации

Програмата има и добри, и лоши страни. Оценката ми за нея е някъде по средата. Тя започна добре – в проектите се включваха повече елементи, сега остана само външната фасада. Липсва цялостна подмяна на водопроводните инсталации.
Процедурите са много тегави. Изисква се създаването на сдружения, които да кандидатстват по един дълъг път. Може би затова в София няма толкова много кандидати.
Материалите не са качествени, трудът – също. При първия по-силен вятър панели отлитат. Ние сме санирали блока, в който живея, преди 7 – 8 години. И нищо още не е отлетяло. Т.е. опорочихме програмата като всичко останало.

Инж. Росица Стоилова, член на РК на КИИП – Сливен:

Санирането е напразно хвърляне на пари

За мен санирането е напразно хвърляне на пари. Трябваше по-малко сгради да се санират, но с високо качество. Сега като няма вентилация и се появява мухъл. Ние, проектантите нямаме мнение, т.е. не ни го искат. Проектираме за малко пари, но и думата ни не се чува. Всичко диктува стрителят – цвета, боята /каквато има/. Инженерингът уби програмата.

Инж. Ангел Агаларов, член на РК на КИИП – Русе:

Щеше да е по-ефективно, ако имаше други критерии

Програмата би била ефективна, ако имаше други критерии. Сега един вход бързо се сдружава, съседният – не. Това създава неравнопоставеност на участниците. И докъдето стигнат парите. Би трябвало да се приеме, че всички жилищни сгради ще се санират поетапно, а не по реда на организацията в тях.
В Русе доста блокове се обновиха, а и сега вървят строителни работи. Но един-два блока не променят вида на квартала. Две добре изглеждащи сгради до 7 – 8 грозни, не променят вида на града.

ТРАНСФОРМАЦИИ
Издадоха виза за промяна предназначението на Телефонната палата в София

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков е издал виза за промяна на предназначението (от УПИ „за телефонна палата“ в УПИ „за многофункционална обществено обслужваща сграда“) за инвестиционно проектиране и реконструкция, преустройство и надстрояване на Телефонната палата на ул. „Ген. Й. В. Гурко“ 4 в София, съобщиха от район „Средец“.
Инвестиционният проект и визата подлежат на съгласуване от НИНКН, тъй като сградата попада в защитената историческа зона на централната градска част. Документът може да се обжалва в 14 дневен срок от съобщаването й пред Административен съд – София-град, чрез Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община.

10_Tel_palata.Проектът за работен устройствен план на УПИ за Телефонната палата бе одобрен от главния архитект през февруари тази година. Разрешението за промяната на устройствения план обаче предизвика недоволството на граждани и организацията „Спаси София“. Тогава новият сабственик заяви, че
Телефонната палата няма да бъде надстроявана, а силуетът на съществуващите тавански помещения ще бъде променен с 20 градуса. Той се ангажира да превърне сградата в дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство.
Палатата е сред знаковите сгради в центъра на София. Завършена е през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Към момента е със статут на паметник на архитектурата.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си