Последен етап от заснемането за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта

0

Започва последният етап на самолетно заснемане за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта на цялата страна, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите. 

При благоприятни климатични условия, заснемането за 2019 г. трябва да приключи до края на юли. To ще обхване изцяло или частично областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна, както и пограничните със Сърбия райони в областите София и Перник.

Заснемането се извършва с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената карта.

Обновяването на ортофотокартата започна през 2016 г. и се осъществява в рамките на период от четири години, като всяка година се заснема по около една четвърт от територията. До момента самолетно заснемане е извършено над 16 области от страната.

Данните от картата се използват в Системата за идентификация на земеделските парцели, която е основна подсистема на Интегрираната система за администриране и контрол. Затова те трябва да са максимално актуални и достоверни, тъй като се използват при изчисляване на директните плащания на земеделските стопани, уточняват от министерството.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си