Навигатор Home » Икономика » Поскъпване с 30% на газа повлича цените

Поскъпване с 30% на газа повлича цените 

На практика регулаторът, ръководен от Иван Иванов, прие изцяло исканото поскъпване от „Булгаргаз”

Всички отрасли ще бъдат засегнати, при парното повишението ще е с около двадесет на сто

Въпреки предварителните прогнози Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши да предложи близо 30% поскъпване на синьото гориво от 1 април. Скокът на газа ще повлече нагоре цените на всички стоки, предупредиха от работодателски и браншови организации през седмицата. Те поискаха от регулатора повече предвидимост и спазване на пазарните принципи при определяне цената на природния газ.

Крайното решение за цената ще бъде взето на 28 март. Ако предложението на КЕВР бъде утвърдено, синьото гориво за промишлените потребители от април вече ще струва 381,78 лв. за 1000 кубични метра с включена такса „пренос”, но без акциз и ДДС. Сега цената е 299,94 лв.

Най-засегнати от повишението ще са отново химическата и стъкларската индустрия, металургията и енергетиката. Повечето от фирмите в тях работят за износ и с дългосрочни договори. „При парното повишението ще е с около 20%”, обясни председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев. В топлофикационните дружества разходите за енергоносители са 60-70% от общите разходи. Поскъпване ще има и на електроенергията, произвеждана от тях.

От „Булгаргаз” се оправдават, че сега трябва да съберат средства, за да се нагнети природен газ в хранилището до Чирен за следващата зима. Поскъпването щяло да бъде по-плавно, ако КЕВР не беше избрал през първото тримесечие на 2017 г. изкуствено да облекчи битовите консуматори, като откаже поисканото от „Булгаргаз” поскъпване от 14%.

За предложения скок от КЕВР се мотивират с увеличените цени на алтернативните горива през последния 9-месечен период, които влизат в методиката на изчисление. Така също и с повишаването курса на долара и тежкото финансово състояние на „Булгаргаз”. В момента държавното дружество има задължения в размер на повече от 83 млн. лв.


Причините

Към общото поскъпване се добавят и последиците от това, че от 1 януари т. г. „Булгаргаз” започна да доставя газ за „Овергаз Мрежи”. Тъй като тези количества са били над договорените с „Газпром”, те са формирали над 3 милиона допълнителни разходи. За да се възстанови сумата, сега „Овергаз” ще плаща на държавния доставчик по-висока цена от останалите клиенти с почти 20 лв. Това прави доставна цена от 400,68 лв. за 1000 куб. м (без акциз и ДДС). Което означава, че за газифицираните от „Овергаз” предприятия и домакинства поскъпването на синьото гориво ще е по-голямо от на другите потребители.

Добавете коментар