Близо 700 са издадените разрешителни за строеж в София през м.г., докато през пиковата 2007 г. те са били почти 1200

Средната цена на жилищата в София стигна нивата от 2007 г.

Тенденцията за ръст в цените на имотите от началото на тази година активизира пазара. Това се чувства особено силно от средата на месец март, отчитат брокери. Статистиката отчита, че имотите в България като цяло са сред най-бързо поскъпващите в Европейския съюз – с около 10% на годишна база. По този показател страната ни се нарежда сред десетте държави в ЕС с най-голямо нарастване след Чехия, Латвия, Литва, Унгария, Малта и Словакия.

„В продължение на няколко години бяхме свидетели на постоянен ръст на цените, макар и с различен интензитет. Днес те достигат стабилни нива и ново покачване в скоро време не се очаква”, коментира ситуацията изпълнителният директор на „Адрес” Георги Павлов. Според него, ценовите нива в момента са достигнали максималните си стойности, което в голяма степен мотивира инвестиционно настроените продавачи. По данни на агенциите за недвижими имоти през първите три месеца на 2017 г. обемът на излезлите на пазара продавачи на жилища е нараснал с около 12% спрямо същия период на 2016 г. От друга страна, всеки четвърти продавач има за цел „да развърже” вложената преди време инвестиция.

В същото време купувачите на готово строителство бележат слаб спад в активността си. Имотните консултанти отчитат, че в момента има период на балансиране на пазара, тъй като е постигната равновесната точка в нивата на купуване и предлагане. Повечето купувачи в такава ситуация действат по-бавно и по-дълго обмислят, преди да стигнат до сделка. Голяма част от тях се надяват, че новото строителство, което предстои да излезе, ще им предложи именно търсения имот.

Покупките директно от инвеститор са основен фактор на жилищния пазар, посочват експертите. С около 3-4% расте броят на сделките с нови жилища от началото на 2017 г. в сравнение с миналата година. Според консултантите продължава засиленият интерес към нови сгради, особено към разположените в райони с изградена инфраструктура и добра транспортна комуникация.

Ако преди година по-търсени са били двустайните, то сега близо 40% от клиентите избират жилища с повече помещения. Средната площ на закупените имоти е 90 кв. м. Най-често се купуват апартаменти на II до VI етаж, което формира около 70% от продажбите. Приоритет в големите градове е и покупката на гараж за сметка на паркоместата.

СДЕЛКИ

Най-активна остава търговията в София, където ръстът в цените е около 15% на годишна база. За първите 3 месеца на 2017 г. средната цена на продадените апартаменти в столицата е 985 евро/кв.м при 960 евро/кв.м в края на миналата. Това са нивата на пазара от преди 10 години, но в сравнение с 2007 г. макроикономическите показатели са много по-добри, а лихвите по кредитите – доста по-ниски. Прогнозите са, че макар увеличението да продължи, то няма в близките години да стигне пиковите стойности от 2008 г. Тогава в бума преди кризата средната цена на жилищата в София бе 1260 евро за квадратен метър.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си