Част от „Одата на радостта“ е изобразена с храсти при парк „Дружба” в София в чест на българското председателство

Фигурите са съставени от лалета, вечнозелени храсти и японски вишни

Столична община ще посвети 4 тематични цветни фигури на председателството на България на Съвета на ЕС. В композициите са засадени над 100 000 цветни луковици, над 5000 вечнозелени храсти и 30 японски вишни. Фигурите са разположени на ключови места в столицата, като се очаква да разцъфнат още през ранната пролет.

Цветна фигура с площ от половин декар с логото на българското председателство на ЕС ще посреща гостите още от летището. За оформянето на фигурата са засадени 2800 корена вечнозелени и листопадни храсти (туя, смрика, кисел. трън, пт. грозде, лавровишна, спирея, хибискус) и над 7000 броя цветя (виола, сантолина). Японските вишни вече са засадени в близост до детелината на бул. „България” и Околовръстния път. Освен тях в тревните площи са засадени 86 000 луковици на лалета, подредени в разноцветни фигури.

Изцяло нов цветен ансамбъл е проектиран и засаден покрай НДК, в тревната площ на ъгъла на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Фритьов Нансен”. За аранжировката са подбрани 450 вечнозелени храсти и над 12 000 цветя – теменужки и лалета. Столична община припомня, че по-рано през есента беше завършен и първият такт от „Одата на радостта”, който се намира в градинката срещу парк „Дружба”. За оформлението му са използвани 2500 броя вечнозелени храсти (смрика, кисел. трън, лоницера, лавровишна) и 550 броя листопадни храсти (спирея).

Освен него, със съдействието на Посолството на Нидерландия в България, от южната страна на НДК беше създадена и цветна мозайка от различни цветове луковици на лалета и мускари. Общата площ на фигурата е 140 квадратни метра и в нея са засадени над 37 000 броя луковици.

ГАФ

Монитор, закриващ част от стенопис на Йоан Левиев в НДК, предизвика реакция в социалните мрежи

4-5-NDK-PANOСнимка на прожекционен екран, спуснат върху стенопис на художника Йоан Левиев в ремонтираната зала 8 на НДК, предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи дни преди да стартира домакинството ни на ЕС. Творци и обществени личности начело с дъщерята на художника Йоана Левиева-Сойър се притесниха, че той може да увреди произведението. При внимателно вглеждане е видно, че екранът виси от тавана, но е факт, че към момента на журналистическа обиколка из ремонтираните зали на НДК техниката закрива произведението на художника.

От НДК увериха, че съоръжението не е увредило стенописа „Човекът и мирът” – едно от над 80-те произведения в НДК, реставрирани по време на ремонта. Министерството на културата неколкократно подчерта ангажимента си към тях.

„Екранът пред стенописа „Човекът и мирът” на Йоан Левиев в зала 8 на НДК е поставен с цел временни технически тестове. Той е позициониран на 10 см пред произведението на изкуството и по никакъв начин не го уврежда. Окончателното място на този екран по време на срещите и заседанията от програмата на председателството предстои да се уточни и той по никакъв начин няма да остане на същото място”, написаха от НДК до всички медии.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си