Пореден ремонт в Борисовата градина за близо 12 млн.лв.

Архитекти против проектът да е на "инженеринг"

0

Нови настилки и ново осветление на алеите, Езерото с лилиите и алпинеума в Борисовата градина планира Столична община. Екипът на на кмета Йорданка Фандъкова планира ремонт на парка в частта му между Орлов мост и бул.“Яворов“. Проектът е на стойност 11.77 милиона. Ще бъдат сменени камерите за видеонаблюдение, ще се възстановят скулптури на чешмите.

Проектът за ремонта ще е тип „инженеринг“- фирмата изпълнител сама ще го поръча и ще го изготви по свои критерии. Столичната община ще кандидатства с него за безвъзмездно финансиране по европейската програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. и срокът за това изтича след шест месеца. Той е представен пред общинската комисия по екология като доклад на зам.-кмета по екологията Йоана Христова, информира dnevnik.bg.

През 2016 г. бе вече направен ремонт на алеите в същата централна част на парка. Той беше по проект на ландш. арх. Георги Георгиев-Геш и обхващаше общо 20 дка алеи. Те бяха асфалтирани, а в краищата им бяха поставени паважни ивици. Тогава беше обновена и голямата детска площадка със слончето. Цената тогава беше 1.7 милиона лева. За сметка на това лесопарковата част на Борисовата градина – от бул. „Яворов“ до парк-хотел „Москва“, не е обновявана от много години.

Не идеята, а процедурата на проекта срещна остри критики. Арх. Ивайло Петков критикува доклада на зам.-кмета Христова и изрази надежда, че той е само стъпка за кандидатстване за еврофинансиране, а после ще се изготви идеен проект за обновяването на парк Борисова градина.

„Просто не може с проект тип „инженеринг“ (без архитект-проектант) да се обновява историческата част на парка, която е паметник на градинско-парковото изкуство“, негодува арх. Петков. Той напомни, че все още се изготвя Подробен устройствен план на Борисовата градина и алейната мрежа трябва да се ремонтира съобразно концепцията в него откъде ще могат да влизат при спешни случаи линейки и пожарни коли. С този статут сериозна намеса в територията изисква разрешение от Националния институт за недвижимото културно наследство и Министерството на културата.

„В случая става въпрос за текущ ремонт на съществуващата алейна мрежа, така че не виждам проблеми“, подкрепи доклада главният архитект на София Здравко Здравков.

Гласуването на доклада е отложи за следващото заседание. Тогава вносителят трябва да представи количествено-стойностна сметка на проекта, за да е ясно какво ще се извърши за близо 12 милиона лева.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си