Помощ за транспортния сектор или спиране на междуградските автобуси искат от бранша

0

Да се преустановят всякакви превози между градовете докато заразата не бъде овладяна искат от транспортния сектор. Причината е, че след въведените КПП-та на входовете и изходите на областните градове и забраната да се пътува без причина пътникопотокът е намалял драстично.

С една трета са намалели курсовете на междуградските превозвачи след спирането на свободното движение между областните градове. Заради разпространението на коронавируса, се возят по едва няколко пътника, което генерира ниски приходи информират от фирми превозвачи, а в същото време разходите остават.

Председателят на Камарата на автобусните превозвачи Васил Пиронков коментира за „Монитор“, че броят на превозените пътници е намалял с над 90 на сто. В писмо до Министерски съвет и транспортното министерство превозвачите обясняват, че след спирането на международните курсове в извънредната ситуация, изпълнението на договорите за междуградски договор е изключително трудно.

„Генерираме огромни загуби заради направените разходи във време, когато пътниците трябва да са по къщите си. Ние подкрепяме мерките, но искаме подкрепа за бранша“, коментира Пиронков.

Превозвачите искат намаляване на задълженията им по сключените договори за изпълнение на маршрутните разписания с оглед на малкия пътникопоток. В писмото си посочват, че ако продължат да изпълняват заложените курсове искат да бъдат компенсирани като бъдат освободени от заплащане на пътни такси, разсрочване на осигуровките, както и подпомагане с горива и масла от натрупаните резерви.

Междувременно от Българска търговско-промишлена палата (БТТП) се обяви за създаването на зелен коридор за международните превози. Бизнесът поиска от държавата да подсили граничните контролно-пропускателни пунктове за облекчаване на товарния трафик.

Паралелно с това на правителствено ниво е наложително да се предприемат стъпки за ускоряване преминаването на границите с други държави от наши транспортни средства, осъществяващи експорт на българска продукция. „С това ще си осигурим силна позиция по отношение на другите държави, които също създават пречки и забавяния на границите“, смята бизнесът.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си