Може да претендираме за обезщетение, ако строеж закрива гледката ни от хотела

От началото на юли
Нова европейска директива защитава правата на туристите

Ако от хотелската си стая виждате строеж вместо прекрасен плувен басейн или пък автобус или влак е закъснял и поради този факт сте пропуснали полета си, вече ще бъдете компенсирани. От началото на юли 2018 влезе в сила напълно хармонизирана европейска директива за пакетните туристически пътувания, информират от Мрежата на Европейските потребителски центрове (ECC-Net). Експертите са категорични, че новият документ ще защити в по-добра степен правата и интересите на пътуващите в страните от ЕС. Залегналите директиви в него дават възможност за реално възмездяване, в случаите, когато някой или нещо е провалило ваканцията на европейски гражданин.
НОВОСТИТЕ
Туроператорът може да увеличи цената до 20 дни преди началото на пакетната почивка, но само в случай, че това е изрично предвидено в договора. Увеличението на цената е възможно, когато промяна в цените на горивото, данъците или валутните курсове изисква това. От друга страна, ако посочените разходи се понижат, то туристите могат да поискат съответно намаляване на цената. Ако увеличението на цената е над 8% от общата за туристическия пакет, то клиентът може да се откажете от услугата, без да дължите такса за прекратяване.
Директивата за туристическите пакетни почивки не включва обаче ползването на ваканционни жилища или апартаменти, които се резервират директно от туроператора, без да се включва друга услуга. Свързаните пътувания чрез споразумения също са обект на директивата. Например: Вие резервирате полет на сайт за резервации и сте препратен на друг сайт. На втория сайт резервирате хотел или наемате автомобил в рамките на 24 часа. При това Вашите лични данни се прехвърлят също в рамките на 24 часа. След като сте сключили такъв договор, Вие сте защитени срещу неплатежоспособността на резервационния сайт, който става туроператор, както и срещу неплатежоспособността на авиокомпанията и на хотела.
ОТКАЗ ОТ ПЪТУВАНЕ
Вече имате право да се откажете от пътуване и да се оттеглите без неустойка от договора, когато са налице извънредни обстоятелства в мястото на пристигане – например избухва епидемия, изригва вулкан или заплаха от тероризъм. В този случай организаторът е задължен да ви върне парите в рамките на 14 работни дни.
НЕПОПЪЛНЕНА ГРУПА
Туроператорът, както и досега, може да предвиди в договора, че пакетната почивка може и да не се състои, ако има твърде малко участници. В новата директива обаче са определени срокове, в които фирмата организатор трябва да уведоми клиентите си:
– 20 дни преди започване на изпълнението на туристическия пакет, ако пътуването продължава над 6 дни
– 7 дни преди началото на туристическия пакет, ако той продължава 2-6 дни
– 48 часа преди старта на пакетната почивка, когато тя трае по-малко от 2 дни.
СРОКОВЕТЕ
Възражения срещу качеството на услугите трябва да бъдат докладвани от туристите възможно най-скоро (за предпочитане още по време на пътуването), за да може туроператорът да реагира и да премахне проблема. Въпреки това вече ще можете да се оплачете в рамките на 2 години, ако не сте успели да се свържете с туроператора или пък проблемът не е бил отстранен.
Ако туроператорът е търговец, регистриран в друга държава от ЕС, Исландия или Норвегия, може да се обърнете за съдействие и към Европейски потребителски център България на www.ecc.bg.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си