Навигатор Home » Архитектура » Полет с вертолет визуализира бъдещето на космическият шедьовър Саграда Фамилия

Полет с вертолет визуализира бъдещето на космическият шедьовър Саграда Фамилия 

8-9sag2

Едноминутен клип проследява отделните етапи от предстоящото строителство на катедралата

Едноминутно видео, проследяващо бъдещите етапи от изграждането на знаменитата Саграда Фамилия в Барселона, снима фондът, отговарящ за строителството на катедралата. Базиликата, проектирана от гениалния архитект Антонио Гауди, е една от най-дълго строените здания в света: нейното изграждане е започнало преди почти 150 години и продължава до ден днешен. Филмът обединява кадри, снимани от вертолет, и компютърна анимация. Той демонстрира буквално за минута всеки отделен етап от предстоящото строителство и планирания резултат – начина, по който трябва да изглежда храмът на финала на изграждането си през 2026 г.8-9sag1

Официалното наименование на „космическата“ постройка, изумяваща с великолепието и мащабите си, е Изкупителният храм на Светото семейство. Основите на катедралата са поставени през 1882 г., като първият архитект, започнал да работи по проекта, е Франсеск де Паула дел Виляр и Лозана. През следващата 1893 г. между архитекта и първия му помощник Джоан Марторел и Монтелс възникват разногласия, в резултат на което строителството спира.

Местната управа предлага на Марторел поста на главен архитект, но той не приема. Вместо това препоръчва своя ученик Антонио Гауди. След като Гауди поема отговорността за построяването на катедралата, първоначалният проект е коренно променен, като сградата започва да придобива различна визия и дух.

Саграда Фамилия била замислена като петкорабна църква с три фасади, посветени на най-важните моменти от живота на Исус Христос – Рождество, Страстите Христови и Възкресение (Слава), в краищата на напречните кораби на сградата. Трите фасади трябвало да бъдат изпълнени в един и същ стил и да се увенчават с по 4 кули, характеризиращи се с особени извити линии. През 1925 г. била завършена първата камбанария на фасадата Рождество. Две години по-късно Гауди умира, блъснат от трамвай. След него други архитекти работят по Саграда Фамилия, като дори в момента сградата не е завършена. Очаква се да бъде финализирана през 2026г ., когато се навършват 100 г. от смъртта на знаменития архитект.

Днес една част от храма е отворена за туристи, а в останалите работата продължава. В западната част на Саграда Фамилия е отворен музей, където се съхраняват скици и макети на катедралата. Там може да се види и бюстът на Антонио Гауди.

През ноември 2010 г. катедралата е осветена и провъзгласена за базилика от папа Бенедикт XVI.

Отговор на Полет с вертолет визуализира бъдещето на космическият шедьовър Саграда Фамилия

  1. asSired2r5
     

Добавете коментар