Полезно е да се преразгледат всички устройствени планове и да се отчетат съвременните потребности

0
Шебан Билянов е роден на 19.11.1992 г. в Мадан, обл. Смолян. Основното си образование завършва в СОУ „Отец Паисий“ в родния си град. Продължава обучението си в Професионалната гимназия по строителство „Никола Вапцаров“, Смолян, специалност „Строителство и архитектура“.Висшето си образование получава в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, специалност „Архитектура“. След защита на дипломната си работа се завръща в родния си край. Част от екипа е на проектантско бюро УНИАРХ, Смолян. Работи и като архитект в общинска администрация - Рудозем.

Арх. Шебан Билянов:

Нови обществени пространства ще подобрят комуникацията между малките хора в големия свят

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Още когато ме приеха студент, си казах, че ще направя всичко възможно да се реализирам не просто в България, а в моя роден край – Родопите. Нашите малки градове имат изключително голяма нужда от квалифицирани кадри почти във всяка една сфера. Иска ми се да бъда полезен на място, където моралните ценности все още не са отживелица. Хората са добросърдечни, но трудно се доверяват. А това, да достигнеш до сърцето им, се превръща във все по-трудна задача. Веднъж доверят ли се, споделят ли своите идеи, виждания и желания, давам всичко от себе си, за да успея да превърна мечтите им в реалност. За мен, да си архитект в Родопите, не е професия и не е работа, а е осъзната кауза.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Предизвикателствата в нашата професия са всекидневни. Различията между реалния свят и виртуалния създават доста проблеми. В съзнанието на инвеститора почти всичко изглежда елементарно. Комуникацията между всички участници в инвестиционния процес е силно нарушена, индивидуализмът изпреварва колективното мислене. Комуникацията в обществото между отделните съсловия също е нарушена. Прекалената бюрокрация, която законодателят налага, кара малкия инвеститор да се лута между различни институции. Това с нищо и по никакъв начин не му помага, а напротив – отнема от неговото време, затова ние се намесваме и правим всичко възможно, за да облекчим инвеститора. И целта е само една – да успее да реализира своята мечта. В една правова държава не е нормално да се изискват проекти по 14 различни части за една обикновена еднофамилна къща. Къде остава архитектурата?!

– В каква обществена кауза във Вашият град бихте се включили?

– Според мен всички ние имаме една огромна кауза – да направим така, че хората, и особено младите, да останат в населените си места. Нека се обединим и да намерим решение на проблема. Има ли смисъл да проектираш красиво и уютно, но неизползвано жилище? Потребността от архитектурата се обосновава от потребността на и от хората. Моите преподаватели ме учиха, че освен всичко останало, архитектът е възпитател, общественик, човек, намиращ решение на проблемите. Смятам, че би било полезно да се преразгледат всички устройствени планове и да се отчетат съвременните потребности и новите фактори. Също така да се преосмислят местата с широко обществено ползване – тяхното създаване или облагородяване, търсенето на пространства, спомагащи комуникацията между малките хора в този голям свят. Друга кауза, в която бих се включил, е разработването на минен туризъм в моя роден град. Нещо изключително ценно и интересно. Експонирането на един поминък, съществуващ от векове, е нелека задача, но при всички случаи ще спомогне за развитието на един малък град и макар и малко ще допринесе за икономическото му благосъстояние.

Не на последно място е запазването и консервирането на паметниците на културата в област Смолян. Трябва да намерим решение на този изключително важен проблем – да не допуснем да се разрушат ценностите и чак тогава да се сетим, че е можело да действаме и по друг начин. Единственото правилно решение за тях може да се намери чрез диалог между държавата, собствениците, архитектите и всички останали в сферата на културното ни наследство, защото само в диалога се ражда истината!

7-4
Затвор в Елин Пелин – дипломна работа
7-2
Ваканционно селище
7-3
Обслужваща сграда

 

7-1_1
Жилищен комплекс

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си