Навигатор Home » Архитектура » Полагат ли се грижи за опазване и реклама на знаковите сгради у нас?

Полагат ли се грижи за опазване и реклама на знаковите сгради у нас? 

8-9-4

Арх. Цветана Разсолкова, РК на КАБ – София- град:

Държавата засега няма закон, с който да съхранява и показва това наследство

8-9-IНе се полагат грижи за тези толкова интересни сгради. Държавата не е техен собственик, тъй като те са върнати на истинските им собственици. Тези, които имат средства, влагат инвестиции, за да ги обновят и запазят. Но мнозина нямат тази възможност и тези сгради се рушат, изчезват.

Тези сгради са голяма ценност, а има и европейска директива България да развива туризъм, да показва своето културно-историческо наследство. Но държавата засега няма закон, с който да го съхранява и показва. В момента се намирам във Странджа, в село Ново Паничарево. Има интересен храм, но нищо не се прави за неговото възстановяване. Аз лично се занимавам от 20 години с храмова архитектура. По програма на ЕС се привличат много средства за възстановяване на храмовете, но на практика се влагат малко пари. Затова след 2-3 години тези храмове отново се нуждаят от ремонт. С други думи, правят се козметични ремонти.

8-9-2В Странджа има много интересни къщи, които не са обявени за паметници на културата. Обитават ги собственици, които нямат възможност да ги възстановят в първоначалния им вид. Тревожи ме и друго – променя се визията на тези сгради, които се възстановяват. В Созопол, в Бургас има и автентични строителни работи, например на гарата. Но има и различни модернизации, които ги отдалечават от първоначалните им стилове. Чудя се дори как тези проекти за одобрени от Националния институт за културното наследство. Важното е тези сгради да се възстановяват в автентичния си вид, а не да се прави реновация без техните ценности.

8-9_Forum

Арх. Люба Еленкова, РК на КАБ – Видин:

Хората у нас нямат чувство за архитектурна ценност

8-9-II-ElenkovaНе, за знаковите сгради не се полагат никакви грижи! Държавата няма права над тях, а сегашните им собственици нямат средства за това. Мисля, че всичко това е следствие на годините, когато народът живя в общонародна собственост – т.нар. ничия. Хората нямат чувство за архитектурна ценност, за имот дори. В Англия, Франция, Австрия има къщи на по 200 години. Те се предават по наследство и тези, които ги приемат последни, се гордеят с тях. Пазят ги, показват ги. У нас подобно усещане липсва.

8-9-6Това чувство отсъства и у управляващите. Как да си обясним, че държавата не прави нищо за тях? Оставени са на собствениците им. Ако я реставрират, им се приспада част или целия данък „сгради”. Но това са много дребни средства на фона на тези, които са нужни за цялостна реставрация. Защото някои се нуждаят и от конструктивно укрепване.

Видин има много къщи паметници на културата от местно значение. Само замъкът „Баба Вида” има национално значение. Но ако питате колко са тези ценни къщи, в общината не знаят. Защото не е направен регистър. Ще ви отпратят в музея, където водят статистика на паметниците на културата.


ПОЛЕЗНО

ОСМО ИЗДАНИЕ НА КУРСА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ

НА АРХИТЕКТИ ПО ОПАЗВАНЕ НА НЕДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Уважаеми колеги,
започна записването за осмото издание (2017-2019 г.) на курса за професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство.

8-9-NEW-1Курсът се организира съвместно с Ecole de Chaillot – Париж, една от най-старите школи за реставрация в Европа, основана през 1857 г. Лекциите и упражненията по основните дисциплини се водят от френски архитекти и реставратори, преподаватели от школата в Париж.

За този курс могат да кандидатстват всички български и чуждестранни дипломирани архитекти.

Необходими документи за кандидатстване:

  • мотивирана молба за постъпване до арх. Петър Петров, делегиран представител на Ecole de Chaillot;
    – CV, телефон за връзка и електронен адрес;
    – копие от диплома за завършено висше образование, специалност „Архитектура“.

Курсът се провежда в четири семестъра по схема:

  • два пъти месечно, през седмица – четвъртък, петък и събота, в „Къщата на Филибос Нишанян“, ул. „Хан Омуртаг“ №1, Пловдив.

Четвъртият семестър е посветен на подготовката на дипломен проект.

Таксата за участие e по 250 лв. на семестър, общо 1000 лв. за целия курс. Същата може да бъде платена еднократно или на 4 вноски.

Документи се приемат до 15 септември 2017 г. на електронен адрес: checbg@gmail.com.

Списъкът с приетите курсисти ще се обяви на 20 септември 2017 г.

С предимство се ползват архитекти с по-голям професионален опит.

Откриване на учебната година: 05.10.2017 г.


Арх. Красимир Попов, главен архитект на гр. Елена:

Трудът на творческия колектив остава непризнат

8-9_Popov-2Идеята да има отличителни знаци, табели или надписи върху знакови сгради за архитекта или проектанта им е навременна. Добре е, че община Пловдив и колегите от Регионалната колегия на КАБ са предприели подобна иницатива. Тя трябва да се подкрепи и да се приложи и в други градове. Наприме в град Елена се сещам само за една сграда с подобна указателна табела, написани са архитектът и строителят. Всъщност трудът и творчеството на архитекта и проектанта остават анонимни, никъде не се отбелязват. Редно е това да се промени. А и ще е добре с оглед на информация за туристите и гостите на съответното населено място. По-сериозен обаче остава проблемът с определянето на сградите паметници на културата. Има разминаване при даването на този статут. Всяка община трябва да има списък с тези сгради и да следи за състоянието им.

8-9-7


АРХИТЕКТУРЕН ФОРУМ ПЛОВДИВ 2017

КОНКУРС


Уважаеми колеги,

Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Пловдив, вече осма година провежда „Архитектурен форум Пловдив“. Като част от „Архитектурен форум Пловдив 2017” и предстоящата Европейска столица на културата Пловдив 2019, КАБ – РК Пловдив организира:

АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС

„Елементи на градския дизайн – изложбени модули завременни експозиции на открити обществени пространства“.

Конкурсът е включен в Културния календар на Пловдив за 2017 година.

Подробна информация може да намерите в сайта на конкурса – http://www.kab-plovdiv.com/information/view/228/Arhitekturen-konkurs-Elementi-na-gradskiya-dizain.html.

Eдин от модулите е:

Обозначаване на знакови сгради в Пловдив с имената на техните автори

Отдавна се обсъжда в пловдивската колегия, че е крайно време сградите на града ни да излязат от анонимност. Смятаме, че е важно, минавайки покрай стойностни постройки, да се знае кои са техните автори, коя година са построени и за какво са били предназначени. Това е уважение не само към труда и творчеството на архитекта, но и към историята на града ни.

Вече е монтирана първата табела.

Тя обозначава сградата на Дома на науката и техниката. Автор е арх. Милчо Сапунджиев и арх. Кольо Колев с голям колектив около тях. Построена е през 1985 г. Като пилотен проект табелата е изцяло финансирана от КАБ – Регионална колегия Пловдив.

Водят се разговори с община Пловдив да се направи подбор на следваща група от сгради.

Желанието на КАБ Пловдив е да се продължи с Дома на младоженците, Дома на новороденото, кино „Космос”, изложбената зала на ДПХ на ул. „Гладстон“ и др.

Това са сгради, чиито автори заслужават уважение, въпреки че до голяма степен са амортизирани и с нерегламентирани вътрешни и външни промени.

Надяваме се община Пловдив да подкрепи нашата инициатива!

Съвет на КАБ РК Пловдив

 

Добавете коментар