Покрив от зелена растителност ще краси сградата на новата библиотека в Бургас

0

Покрив от зелена растителност ще краси сградата на Новата библиотека и Център за съвременно изкуство, които ще бъдат изградени на мястото на бившата Немска болница. Това предвижда амбициозният проект на Община Бургас. Администрацията стартира процедурата по избор на изпълнител на проекта „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно – образователен център за съвременно изкуство и библиотека, находяща се в централната част на град Бургас“. Обществената поръчка ще се реализира чрез комбиниране на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014- 2020 и средства от бюджета на община Бургас. Идеята за изграждането на нова библиотека и Център за съвременно изкуство беше предложена преди няколко години от кмета Димитър Николов, който убеди държавната власт да прехвърли имота на общината, за да може тя да търси начини за неговото преобразяване.  Новата библиотека ще съхранява над 600 000 произведения на български и чуждестранни автори, а в центъра за съвременното изкуство ще представят временни и постоянни експозиции. Сградата на бившата „Немска болница“ се намира в зона с публични функции с висока обществена значимост за града. Разположена е на около 100 м. от морето и от центъра на града. Имотът е с площ 2470 кв. м. На терена към момента има две монолитни сгради. По-голямата монолитна триетажна сграда е построена през 1935 г. и функционира като училище до 1944 г. В края на Втората световна война се преустройва и се експлоатира като болница. След 1989 г. сградата остава държавна собственост, но използването й по предназначение е преустановено. Другата е двуетажна. И двете сгради са в лошо състояние, не се ползват и части от инсталациите липсват. След като е прехвърлен на Общината, теренът многократно е обезопасяван, тъй като в рушащите се и рискови сгради влизат бездомници и приключенски настроени ученици. Новият проект предвижда красив атриум между библиотеката и новата модернистична сграда от стъкло и метал на Центъра за съвременно изкуство. Отвореното пространство ще насочва посетителите в три посоки – към библиотеката, Центъра за съвременно изкуство и градината. При вечерни сбирки, концерти, този вход ще може да бъде отворен, а чрез новопроектиран панорамен стъклен асансьор, посетителите ще могат да ползват многофункционалната зала на третия етаж и откритата тераса. С изглед към градината на второ ниво е предвидена тераса, следваща плавните извивки на амфитеатъра. На терасата ще има и кафене. От север е проектиран втори вход, обслужващ библиотеката. Този вход ще служи за достъп до детския отдел на първия етаж, административния отдел на втория етаж и читалните на последния трети етаж. От юг е предвиден вход към подземен паркинг за 20 автомобила и 4 паркоместа на нивото на терена. Благоприятното южно изложение на вътрешния двор позволява поддържането на богата растителност. Там ще се изгради и малък амфитеатър, където ще могат да се провеждат различни събития.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си