Изложбата включва 340 експоната от ранната праистория до Средновековието

Уникални археологически находки, открити по време на строителството на автомагистрала „Струма“ през миналата година, са част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2017“.

11-NAHODKI_4OLYMPUS DIGITAL CAMERAИзложбата представя 340 експоната от общо 22 обекта, илюстриращи различни като вид и хронология обекти, от ранната праистория до Средновековието. Сред тях са продължаващите проучвания на пещерите „Козарника” и „Бачо Киро”, праисторическите селищни могили Юнаците и Козарева могила, къснобронзовият некропол при Балей, античните градове Аполония, Хераклея Синтика, Деултум, Сердика и Филипополис, средновековните български столици Плиска и Търново, както и Калиакра. Впечатляващи резултати и находки са представени от 11-NAHODKI_10мащабните спасителни археологически разкопки по трасето на АМ „Струма“. Изложбата показва ценности, намерени при проучването на праисторическото селище край село Дамяница, което е едно от най-големите на Балканския полуостров (от втората половина на VI до начало на IV хил. пр. Хр.). То се намира по трасе на АМ „Струма“ лот 3.3 и бе проучвано миналата година в изпълнение на договор между НАИМ при БАН и АПИ по Оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. 11-NAHODKI_2Тогава е извършено цялостно проучване върху площ от 90 дка. Разцветът на селището при Дамяница е в края на късния неолит и в този период е широко разпространена рисувана керамика. Посетителите на изложбата ще могат да видят ценни керамични съдове от късния неолит, мраморна купична, медна брадва и др. Археолози от Регионален исторически музей – Благоевград взеха активно участие в проучванията, а всички находки от това селище са предоставени на музея. Показана е и уникална колекция от антропоморфни фигурки, накити от мида спондилус с формата на пеперуда и звезда, както и много рядък амулет от нефрит, изобразяващ змия. Представени са и находки, открити при археологическите проучвания на другите 11-NAHODKI_7два значителни обекта по трасето на АМ „Струма“ – в близост до селата Покровник и Мощанец, край Благоевград – част от лот 3.1. Сред намерените артефакти са бронзов печат от IV в. и бронзов връх на вотивна пръчица с форма на птица от IV-V век. Те са от спасителните археологически проучвания в местността Ширините, срещу Благоевград, където е открито селище от римската императорска епоха и късната античност. Бронзова фибула (вид катарама) от II в. и бронзова тока от IV в. са част от находките, намерени при проучванията край с. Мощанец. Изследвани са структури от късноримската и ранножелязната епоха.11-NAHODKI_13

11-NAHODKI_1Контекстът на откриване на всички тези находки и резултати от редица други проучвания през 2017 г. са илюстрирани чрез постери за близо 50 обекта.

През миналата година за извършване на археологически проучвания по трасето на автомагистрала „Струма“ Агенция „Пътна инфраструктура“ осигури около 4,5 млн. лв. с ДДС.

11-NAHODKI_6Изложбата, която се организира за единадесети пореден път, ще може да бъде видяна до 1 април в Националния археологически институт с музей при БАН. Тази година съорганизатори са 17 исторически и археологически музея в страната, които участват с находки от своите фондове: Националният исторически музей, Регионален археологически музей (РИМ) – Пловдив, РИМ – Благоевград, РИМ – Велико Търново, РИМ – Видин, РИМ – Пазарджик, РИМ – София, РИМ – Шумен, Археологически музей „Марица-изток“ – Раднево, Музей „Старинен Несебър“, Общински исторически музей – Средец, Исторически музей (ИМ) – Белоградчик, ИМ – Димитровград, ИМ – Дряново, ИМ – Петрич, ИМ – Свиленград и ИМ – Севлиево.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си