15 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Позиция: Юристи за паспортизацията на сградите

Техническите паспорти на сградите – тема, по която страната ни от години сякаш се движи в такта на омагьосано танго – две напред, една назад. Ту идват крайните срокове и процесът спешно стартира, ту пък мащабната акция се отлага. 2022-а вече трябваше да бъде финалната.

Да, ама – не!

Дали като предизборен ход или от грижа за хората във време на криза и пандемия, кабинетът отново отмести с две години момента, в който собствениците трябва да извадят технически паспорти на имотите си. Казусът повдигна и немалко мнения за смисъла и целесъобразността на паспортизацията. Ето и гледните точки на няколко юристи, представени пред Kmeta.bg

Петър Бакърджиев, юрист, Институт за правни анализи и изследвания:

Издаването на технически паспорти е европейско изискване и целта му е да се издаде документ, който да отразява техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр. Не е ясно как точно то ще се случи у нас, защото има сгради без документи, а без тях няма как да бъде издаден технически паспорт, който по същество е много сериозен документ. Смятам, че и самата администрация не е наясно как ще стане целият този процес. Освен това не виждам как общината ще може да се обръща към частни съдебни изпълнители да си събира парите, които дава за обследване на частни имоти, защото, за да предприеме действия на съдебния изпълнител му трябва изпълнителен лист, който общината няма как да издаде от името на собственика. Освен това не е ясно и как ще се влиза в жилищата, чийто собственици ги нямат. Още по-голяма загадка е как ще бъдат обследвани по-стари къщи, които имат констативни нотариални актове, но нямат архитектурни проекти. Това са все неизяснени въпроси, които създават впечатлението, че се задала следващата голяма „хапка“. Ясно ни е, че въпросът откъде ще дойдат парите има отговор: хората ще трябва да ги извадят от същия джоб, от който плащат за смяна на шофьорски книжки, подновяване на толпомери, водомери и пр.

Пламен Ранчев, юрист:

Самият факт, че тези технически паспорти трябва да покажат състоянието на сградата към настоящия момент, означава, че трябва да има обстоен оглед от експерти, освен да има необходимите документи. У нас няма толкова експерти, които да обследват сградите до края на 2022 г., дори и теоретично да предположим, че хората се организират да съберат необходимата документация и парите, което не виждам как ще стане, при положение, че има проблем със събирането на средства за текущи ремонти и поддържка на входовете. Ясно е, че в селата има много къщи, за които няма документация, което създава усещането, че „активността“ ще е насочена към по-големите градове, без да е ясно как ще се влиза в жилищата, в които собствениците ги няма.

Всичко тези съмнения създават впечатление, че се прави опит да се „изсмучат“ едни пари или че работата ще бъде свършена формално, което обезсмисля едно такова сериозно действие.

Наталия Киселова, доцент по конституционно право, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“:

Правилото е, че собствеността задължава. Но има и въпроси, като например дали вмененото задължение всички сгради да се сдобият с технически паспорти е в разумни срокове, за да бъде спазено. Заради проблемите с документация издаването на технически паспорти би трябвало да се направи в няколко стъпки: да се издават паспорти на новите сгради, както се прави от 2007 г. насам, да се издават технически паспорти на сгради с документация и на последния етап – на сгради без документация. От конституционна гледна точка може да се спори дали общината има право да дава на колекторски фирми собствениците на жилища, които не са платили за обследване.

Related Articles

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...

Скок на цените на жилищата у нас

Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1,2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ