Навигатор Home » Новини » ПОД ТЕПЕТАТА Общината си откупува Римския форум

ПОД ТЕПЕТАТА Общината си откупува Римския форум 

Реставрацията на Античния форум ще се извършва успоредно с предстоящата реконструкция на пл. „Централен”.

С 34 „за”, 6 „против” и 5 въздържали се ОбС в Пловдив одобри общината да купи за малко над 5 млн. лв. Римския форум до Централна поща, срещу „Тримонциум”. След реставрация археологическите разкопки ще бъдат експонирани като част от културно-историческото наследство на Древния Филипопол.

Пловдив ще купи имота с площ 5634 кв. м от фирма „Младост алфа”. Решението идва след няколкомесечни преговори с компанията, водени от комисия от ОбС, в която влизат съветници от всички политически сили. В техен резултат собственикът на емблематичния терен е намалил цената. Пазарната му стойност, според независим оценител, е 5 163 600 лв. с ДДС, а парите ще бъдат платени на 2 вноски.

Първият транш от 1,5 млн. лв. ще бъде даден при подписването на договора, а останалите 3 663 600 лв. – до края на 2018 г.

Теренът бе продаден през 2003 г. по времето на кмета д-р Иван Чомаков. Останките на Римския форум на Филипопол от I век са разкрити от северната страна на пощата и на част от площада до Цар Симеоновата градина. Министерството на културата препоръча на собственика археологическите находки да се консервират и стопира всички строителни дейности.

След откупуването на терена от общината администрация има амбиции да възстанови целия археологически комплекс до 2019 г., когато Пловдив е Европейска столица на културата.

 

 

Добавете коментар