Подкрепяме сдружение „Бизнесът за Пловдив“ и отдаваме целия си професионализъм и енергия, за да се реализира естакадата на Околовръстното

Доц. д-р инж. Цветан Георгиев, управител на проектантско бюро „Иркон“

0

СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ продължава да търси начини за реализация на предложенията си за естакади на двете конфликтни кръстовища – Асеновградско и Пазарджишко шосе с Околовръстното на Пловдив. Заради задръстванията, километричните опашки и тапи от темата се вълнуват не само тези, които пътуват по трасетата, а също и бизнесът и работещите в индустриалните зони наоколо. По задание на сдружението вече е изработен проект за пътна естакада на кръстовището на републикански път II-86 с булевард „Асеновградско шосе“. Алтернативното решение е изготвено от проектантско бюро „Иркон“. Повече за него разказва пред „Строителство Имоти“ управителят доц. д-р инж. Цветан Георгиев.

– Инж. Георгиев, какво решение предлага проектантско бюро „Иркон“ за пътна естакада на околовръстното край Пловдив?

Ние разработихме нова пътна естакада с дължина 160 метра, тип непрекъсната греда на три отвора 48-64-48. Това решение се основава на комбинирана стомано-стоманобетонова конструкция.

– Какви са предимствата на съоръжението, което сте проектирали?

Предимствата са много. Първо бих искал да уточня, че комбинираните стомано-стоманобетонови мостове са изключително популярни и масово прилагани в Европа, включително и в нашата южна съседка Гърция. Това не е самоцелно, а се дължи не техните реални предимства. Първо този тип конструкции, съчетават силните страни на двата базови материала, конструкционна стомана и стоманобетон. Второ, постига се олекотено, ефирно и естетизирано решение и се премостват относително по-големи отвори в сравнение с масовият тип мостове, който се прилага у нас (гредовите мостове с предварително напрегнати стоманобетонови греди). Мостовете са безфугови, а в някои случаи и интегрални и се реализират с по-малко стълбове и по-облекчено фундиране. Мостовете се изграждат бързо, а поддръжката им е прогнозируема и надеждна.

– От финансова гледна точка, това решение скъпо ли струва и сложно ли е за реализация?

Това решение е финансово конкурентно, що се отнася до преките капиталови разходи. Ако добавим облекчената поддръжка и намалената сеизмична уязвимост на строителната конструкция, дължаща се на нейната лекота, то икономическият анализ и „cost-benefit“ анализът са в полза на решението, което ние предлагаме. А колко струва естетическото послание и чувството у младата генерация, че се прави нещо съвременно и ново? Това е въпрос много важен за обществото, който не бива да подценяваме. Инженерните съоръжения, трябва да служат за развитието на обществото и строителната индустрия, а не да са посланик на рутина и закостенялост. Това е теза на големия немски инженер Йорг Шлайх (Jörg Schlaich), не е моя.

– Сега движението по този участък е доста натоварено, в пиковите часове се образуват тапи, а в тази зона има и доста предприятия, към които се затруднява достъпът. С изграждането на естакадата, ще се облекчи ли трафикът, според Вас?

Да разбира се. Не само естакадата, а решението на целия пътен възел, част от който е и естакадата. Всъщност подобни комуникационни възли решават не просто една транспортна задача, те създават чувството у много хора, че работят на съвременно и развиващо се място и си струва, човек да остане на това място и да даде своята енергия и талант за неговото развитие. Та нима Пловдив не е такова място и не заслужава ли подобно отношение от всички ни?

Смятате ли, че за да се развива бизнесът, трябва да има и добра инфраструктура и подкрепяте ли искането на Сдружение „ Бизнесът за Пловдив“ за разрешаването на проблема с околовръстния път?

Категорично смятам, че добрата инфраструктура е кръвоносната система на икономиката. Всички ние, проектанти, строителни инженери – конструктори, консултанти, строители, производители и пътната администрация сме длъжни да я развиваме по най-високите европейски стандарти. В това отношение мисля, че родното мостостроене от години тъпче на едно място. Нещо трябва да се промени. Подкрепяме сдружение „Бизнесът за Пловдив“ и сме готови да отдадем целия си професионализъм и енергия, за да се реализира тази естакада. Най-добрите производители на стоманени конструкции са в Пловдив и то, както се казва „на един хвърлей място“. Това е чудесна възможност и за града, да покаже различен подход в строителството на новите пътни градски и извънградски мостове.


ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си