Според БГФМА е време поддръжката на сгради да не се свежда само до пускане на климатиците и почистване на сградите

С помощта на Световната банка въвеждаме опростен стандарт за сертификация на обектите, стана ясно на форум в столицата

Катя ТОДОРОВА

Поддръжката на сгради, или както вече става по-известна с чуждоземското си название – фасилити мениджмънт, е най-бързо развиващият се бизнес в България. Това твърдят от Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА).

Според тях причината е, че във все по-забързания свят, в който живеем, ще се увеличава броят на хората, искащи да бъдат улеснени във всекидневието си, и то не само за да намерят чистачка за входа на обитаваната от тях кооперация. От асоциацията смятат, че не след дълго много от общинските дейности, като например сметосъбирането, ще бъдат поети от частни предприемачи, които ще плащат на хората, за да ги отървават от боклука, както това се прави в някои развити страни.

12-13_Facility.2
Арх. Весела Вълчева-МакГий, Горан Миланов и Иван Велков на събиране в навечерието на Световния FM ден

„Най-голяма част от живота си прекарваме в сградите. Те са от огромно значение за нашето физическо и психическо състояние. Затова разглеждаме сградите като организми, които ние, хората, проектираме, строим и след това управляваме, затова и ФМ за нас е изключително важен, защото най-дългият цикъл на една сграда е след като започне да бъде използвана”, обяснява арх. Весела Вълчева-МакГий, председател на УС на Българския съвет за устойчиво развитие (BGBC), които членуват в БГФМА.

Според нея често може да имате най-иновативната и технически най-новата сграда, но ако обитателите й и управлението не са запознати с добрите практики, активни и пасивни, за ефективното й управление всички тези прекрасни параметри няма да могат да се използват в максимална степен.

ИДЕЯ

Зелен” наръчник за проектиране и строителство

Арх. Весела Вълчева-МакГий анонсира идеята за съставянето на „зелен” наръчник за проектиране и строителство. „Той ще е за практики, които са препоръчителни, но такъв наръчник се прави във всички държави. Подобен инструмент на пазара ще бъде предоставян на потенциални бъдещи инвеститори в сгради, както и на съществуващи оператори и фирмите, притежаващи множество сгради”, поясни Вълчева-МакГий и добави, че наръчникът ще дава и препоръки как бъдещите наематели да използват сградата, ще им помага и по така популярното сертифициране по различните системи и най-новата изработена с помощта на Световната банка, наречена EDGE.

По думите й, в най-скоро време Българският съвет за устойчиво развитие ще организира професионални обучения на всички заети в проектирането, строителството и управлението на зелени сгради, по различните системи за сертифициране, новата версия на LEED стандарт, по немския DGNB и най-новата на Световната банка. Предстои събитие съвместно със СБ и ЕБВР за популяризиране на EDGE. Последната е по-различна от другите системи, защото е по-достъпна за инвеститорите и за притежателите на големи портфолиа сгради, както и за сертифициране на обикновени сгради.

12-13_Facility.3
Експерти от бранша смятат, че събирането на отпадъците може да бъде печеливш бизнес и за обитателите на сгради, и за предприемачите

Според нея EDGE помага със системни решения, които работят най-добре в локалния климат, носейки в същото време и международно признание и сертифициране. Софтуерът, използван за оценка на енергийна ефективност, водно потребление и материалите, използвани в сградата, е с вписани стойности за България. Например колко струва електроенергията у нас, цената на водата и др. Програмата, имаща повече конкретика, сравнява сградата с подобна в България, което е много по-различно от пазарните системи, при които се използват международни стандарти. „Базисното ниво, което трябва да постигне една сграда, е поне 20% намаление на потреблението на вода и енергия спрямо една стандартна за страната по тип и обем у нас”, поясни арх. Весела Вълчева-МакГий.

Очаква се новата система да помогне на бизнеса да посрещне нарастващите очаквания на клиентите, като добавя стойност и влияе положително на живота на сградата.

Горан Миланов, вицепрезидент на EuroFM, смята за редно и особено ефективно фасилити мениджърът да се появи още в процеса на проектиране на сградата, когато се обмисля как готовата постройка ще функционира. Според него по този начин ще може да се даде тази добавена стойност, за която иначе всички говорим. Световната ситуация във ФМ мениджмънта много се прекроява. Вече инвеститорите започват да гледат на сградите като актив, който допринася за добруването на хората и социалния ефект на имотите върху хората.

Всички международни организации от фасилити мениджмънт асоциации вече работят в една посока и търсят пътя напред. Обменят се интересни идеи. Вече и в България официално е приет стандарт ISO 41 000, който е основополагащ. „Първи приехме евронормата 15 221. Не сме участвали в разработването й, но активно работихме в превеждането й, защото това беше едно предизвикателство да се намери аналогът на български език и това да стане истински стандарт. Европейската норма е по-скоро технически стандарт и малко или много е регулирана от ЕС. Щом от ISO като частна и независима организация решиха да започнат да правят стандарт за фасилити мениджмънта, това ясно показва, че секторът нещо прави – не само да пускаме климатиците и да чистим подовете. ISO 41 000 е първият управленски стандарт, разработен за нашата индустрия. Досега стандартите бяха повече технически и упътващи – обясни Миланов. – На всички от бизнеса е ясно, че сградите, които поддържаме, са на този свят много по-дълго от правителствата, управляващи една или друга страна. Това, което правим, не е подвластно на конкретната конюнктура и политика”, добави той.

„Целта ни е да оптимизираме всичко, което ни заобикаля. Световните ISO стандарти за бранша вече са преведени у нас и формулират изискванията за подобряването на средата, а оттам и качеството на живот в сградите, които обитаваме, учим и работим”, каза в заключение по темата председателят на БГФМА Иван Велков.

ОТ 5 ДО 8 ЮНИ

София е домакин на Европейската EFMC 2018

12-13_Facility.4

От 5 до 8 юни София е домакин на EFMC 2018 – Европейската фасилити мениджмънт конференция.

12-13-Sofia-kareСъбитието ще привлече интереса както на европейския, така и на световния ФМ бизнес. Показателен е фактът, че именно тук, в България, ще бъдат представени и първите посланици на добра воля на европейската и световната ФМ индустрия, които ще работят активно за нейното развитие и популяризиране”, каза Горан Миланов.

Основното събитие ще е двудневно, в Ивент център в София, като сцената ще бъде в средата на залата. Лекторите ще бъдат над 30 презентатори и над 300 чужди участници. Един от тях ще е Стан Митчъл, участвал в разработването както на евронормите за ФМ, така и на ISО стандартите за бранша.

Според председателя на БГФМА Иван Велков причината българската столица да бъде избрана за домакин на международния форум е активната работа на асоциацията в лицето на нейните членове.

 

ПАЗАР

Лек ръст на цените на луксозните жилища през 2018 г.

12-13-UES_Photo5Пазарът на луксозни имоти у нас отбелязва умерено първо тримесечие на 2018 година. Това показва новият анализ на консултантската компания за имоти от най-висок клас – Unique Estates. В него компанията открои няколко важни тенденции. Първата е, че ограниченото предлагане лимитира активността при продажбите през 2018 г. Втората – наемният пазар изконсумира ефекта от Председателството на ЕС още през миналата година. Третата тенденция е, че жилищният пазар запазва динамиката си през първото тримесечие на 2018 г., подкрепян от общото икономическо оживление и ръста на кредитирането. Сегментът на луксозните имоти също остава активен, но по-скоро задържайки инерцията от края на 2017 година.

12-13-UES_Photo4

Интересът за луксозни покупки остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция, но предлагането продължава да изостава. Причината е липсата на качествено ново строителство, което отговаря на нуждите на купувачите, както и ограниченият избор от жилища в централните райони на София, които са търсени най-вече с инвестиционна цел.

Тези фактори се очаква да доведат до продължаващ лек ръст на цените в луксозния сегмент, докато броят на сделките ще се запази около нивата от предходната година.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си