9 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Подготвят нормативни промени за облекчаване на издаване на разрешение за строеж

Координационният съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор, в сътрудничество със столичното направление „Архитектура и градоустройство“, започва работа за облекчаване на процедурата по издаване на разрешение за строеж.

Инициативата за нормативната реформа ще се развива в две направления:

По-дългосрочният план включва създаването на изцяло нов закон под формата на кодекс, който да обедини и замени функциите на сега действащите ЗУТ, ЗРР, ЗУЗСО и ЗУЧК.

В по-краткосрочен план се предвижда да бъдат предложени спешни промени в тази посока в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Проектът за изменение и допълнение на ЗУТ ще бъде разработен и съгласуван в сътрудничество с Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) към Столична община и след това внесен за разглеждане в МРРБ. Решението идва след проведена работна среща между представителите на Координационния съвет и главният архитект на София Здравко Здравков, информират от КАБ.

В момента процедурите по издаване на разрешение за строеж са тромави и продължителни, тъй като се изисква съгласуване и одобрение на всички проектни части в различни административни звена.

Издаването на документа отнема от 3 до 5 месеца, което затруднява инвестиционния процес. Необходима е оптимизация на процедурата, която да регулира функциите и да разпредели правилно отговорностите между всички участници в строително-инвестиционния сектор. За тази цел може да се приложи немският опит, при който процедурата е значително облекчена и се изисква по-малък обем документация, смятат от бранша.

От Координационния съвет дават пример с Германия, където разрешение за строеж се получава след одобряване на идейния проект и съответствието му с предвижданията на градоустройството. В техническата и работната фаза на проекта, отговорността за качеството и пълнотата на отделните части е на главния проектант. По този начин не се дублират дейностите на администрацията и на експертите – автори и консултанти на проекта, обясняват от бранша.

В момента публичната администрация във всички общини е свръхнатоварена с дейности, които не са свойствени за нея по смисъла на нормалните европейски практики.

Това коментира проф. арх. Борислав Борисов, председател на Координационния съвет и зам.-председател на КАБ, според когото отговорността трябва да бъде разпределена справедливо и закономерно между всички участници в строително-инвестиционния процес. „Целта е да се създаде ефективно работеща система, която да внесе ред в проектирането и строителството“, допълва той.

Главният архитект Здравко Здравков подкрепи инициативата за облекчаване на процедурата по издаване на разрешение за строеж.

Според него трябва да се намери механизъм, който да регламентира качественото, навременно и законосъобразно изпълнение на отделните фази на проекта. Целта е да се гарантира, че строителните дейности няма да започнат без съответните технически и работни чертежи. Процесът на реформиране на сектора трябва да върви паралелно и с дигитализация на административните услуги, която НАГ развива. В момента се подготвя пилотен проект за въвеждане на електронно подаване на проекти във фаза градоустройство.

Related Articles

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ