Бургас е пълен с туристи още преди активния летен сезон. Това се дължи на нискотарифните полети от и до 11 града от 6 държави, които бяха подпомогнати финансово от общината. Самолетите са по дестинациите: Германия (Мюнхен, Франкфурт и Дюселдорф), Италия (Милано), Израел (Тел Авив), Литва (Каунас), Латвия (Рига), Словакия (Братислава), и Полша (Варшава, Краков и Жешов). Полетите са със запълняемост 90%, хотелите бележат ръст в нощувките от 30 до 80%. За началото на туристическия сезон, за новата визия на центъра на Бургас, както и за идеята за 4-лентови пътища в Бургаска област разговаряме с кмета на Бургас Димитър Николов.

Кметът на община Бургас Димитър Николов:

Очаквам силен туристически сезон, има резултат от нискотарифните полети, които бяха подпомогнати финансово от общината

Разговаря

Ирина ГЕНОВА

 

Г-н Николов, какъв е ефектът от нискотарифните полети, които започнаха да се извършват от края на март т.г.?

– Проведох разговор с представител на нискотарифната компания, която в последните дни извършва полети до Бургас. Според него средно запълняемостта на полетите до Бургас е около 90%, което надхвърля първоначалните прогнози. Дано това да се запази и през следващите периоди.

Надявам се, че със затоплянето на времето този интерес ще се увеличи. Успоредно с това попитахме кои места в Бургас се посещават. Най-голям интерес има към остров Св. Анастасия. За съжаление, първите дни на полетите съвпадаха с лошите метеорологични условия – мъгли и липса на плаваемост до острова.

Тези дни обаче корабчето работи и е почти на 100% пълно. Най-много са туристите от Полша, Израел, Литва, Латвия, Естония, Холандия. Най-високият процент е от Полша. Увеличеният брой на туристите се отразява положително и на местата за настаняване в община Бургас.

Направихме сравнение със запълняемостта на бургаски хотели от различни категории в последните 15 дни в сравнение със същите периоди през последните две години. Проучихме двузвездни, тризвездни, четиризвездни и апарт хотели, включително и апартаменти от приложенията за резервация. Нарастването на нощувките е от 30 до 80 процента, средно – 50%. Това потвърждава нашите първоначални прогнози за силен сезон.

Самата авиокомпания изненадана ли е от интереса?

– Самата авиокомпания, както и летището в Бургас изразиха голямо удовлетворение, че въпреки ранните полети и липсата на стартирал туристически сезон, в Бургас запълняемостта на седалките е 85-92 процента. До Краков почти на 100% полетът е пълен.

Но нека да мине един по-голям период и да направим по-сериозна справка с повече детайли.

– Мислите ли за допълнителни събития и прояви в Бургас – например фестивали, конференции, които да привличат туристите от нискотарифните полети?

– Именно този подробен анализ ще ни даде отговор на въпроса какъв тип събития, прояви – фестове, музикални или културни събития, ще се случат и къде. Трябва да съберем повече информация какво се търси, къде се посещава най-много. Надявам се след няколко месеца да бъда по-изчерпателен.

– Очаквате ли другите общини от Бургаска област да се включат във фонда за субсидиране на полетите, за да не пада цялата тежест върху Бургас?

– Няколко пъти съм търсил съдействие от кметовете на Несебър, Поморие и Созопол. Предложих им да обединим усилията си, но още нямам отговор. Нашата ръка е протегната.

– Преди броени дни инициирахте среща, на която представихте идеята си за изграждането на четирилентови пътища, които да свързват областния град с останалите общини в областта. Какво ще включва този проект?

– Проектът предвижда проектирането на: Бургас – Айтос; Бургас – Средец; Бургас – Малко Търново; Бургас – Созопол – Приморско – Царево; Бургас – Поморие – Несебър.

Целта е да бъде изработен общ регионален проект, с който да се кандидатства за финансиране през следващия програмен период. Идеята е общините също да участват със собствени средства, а проектът да бъде представен пред областния управител, АПИ и Министерството на регионалното развитие, тъй като инвестицията ще е част от републиканската пътна мрежа.

Дотогава общинските екипи по места, съвместно със специалистите от АПИ ще определят трасетата, ще стартират изготвянето на парцеларни планове и свързаните с тях отчуждителни процедури. Подготовката ще отнеме 2-3 години до изработването на цялостен проект за пътна четирилентова мрежа в региона.

Паралелно с проектирането на четирилентовите лъчове по преценка на кметовете ще се проектират велоалеи и отбивки към различните малки населени места.

Община Бургас ще координира цялостния проект и ще подпомага административно общините.

Това ще е дълъг и труден процес, но проектът няма алтернатива. Колкото по-рано започнем подготовката, толкова по-голям шанс за финансиране ще има. Средства се привличат с готови и качествени проекти. Вече имаме опит от подготовката на документацията и процедурите за проекта Бургас – Слънчев бряг и обхода на Поморие. Работата е трудна, тъй като отнема много време, особено по отношение на отчуждителните процедури. Радвам се, че колегите от другите общини подкрепиха идеята и започват работа по места, защото до 2-3 години можем да финализираме проекта и да кандидатстваме за финансирането му.

– Каква ще бъде новата визия на търговските обекти в центъра на Бургас?

– Общинският съвет вече прие Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане на територията на община Бургас.

Там бяха уточнени технически изисквания към сенниците и чадърите. За територията на ул. „Богориди“, ул. „Александровска“, пл. „Тройката“, пл. „Св. св. Кирил и Методий“, пл. „Царица Йоана“ и ул. „Ал. Батенберг“ се допуска поставянето само на чадъри и сенници в цветовата гама от бяло до светла охра.

Отначало предложението беше те да са без рекламни надписи, но след това бе коригирано и се реши да имат фирмени надписи по бордовете.

– Поискахте ли вече от Изпълнителната агенция по околна среда да разположи в ж.к. „Славейков” една от своите мобилни лаборатории за измерване на въздуха?

– Чух се по телефона с временно изпълняващия длъжността директор на Изпълнителната агенция по околна среда и го помолих да ни помогне, като позиционира няколко от мобилните лаборатории на агенцията в ж.к. „Славейков”. Те разполагат с 5 или 6 на брой такива. Аз се ангажирах като кмет да им съдействам за осигуряване на подходящи точки, за да има подходящ периметър на безопасност и достъп до електричество. Директорът каза, че веднага ще реагира.

Искането е направено от община Бургас и чрез РИОСВ. Колегите от РИОСВ трябва да вземат решение къде да бъде разположена. Целта е да получаваме от повече източници адекватна информация, не само от стационарните станции.

В същото време от фирма „Кроношпан“ (която бургазлии считат за замърсител на въздуха и срещу която протестират) отговориха положително на предложението да закупят станция за измерване на въздуха.

Ние подадохме информацията към РИОСВ, защото там работят компетентни специалисти, които ще отговорят точно с какви параметри трябва да е станцията. Така че аз чакам експертите на РИОСВ да уточнят какво се изисква да притежава новата станция.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си