Българите са първи в списъка на туристите, които посещават турския граничен град

Елвира ГЕНОВА

Пътна карта за развитие на бизнес и икономическите отношения между Пловдив и Одрин ще бъде подписана до седмица, съобщи пред български медии областният управител на турския граничен град Гюнай Йоздемир. Такава вече има парафирана с администрацията на Разград. Градът под тепетата е атрактивен за турски инвеститори заради централното си местоположение, както и заради добрите бизнес условия, които районът предоставя. Активно се работи по изграждане на трасето за скоростен влак Истанбул – Одрин, като проектът може да се развие и до София, обявиха от областната управа на Одрин. Огромна е планираната инвестиция за гарата на най-големия граничен пункт между двете държави – Капъкуле, която ще се превърне в сериозен комуникационен център. Ще се изградят две скоростни линии за пътници и една за товарни превози, с което се очаква да се облекчи трафикът на тировете, който създава големи проблеми на граничния район.

19-01
Турция работи по проекта за изграждане на високоскоростна влакова линия, която да свърже мегаполиса Истанбул с Капъкуле на турско-българската граница и град Одрин

 

„Това е прекрасна възможност хората от 20-милионен Истанбул и Одрин да стигат бързо до Пловдив и София“, заяви още областният управител на Одрин пред българските журналисти. Те посетиха турския град със съдействието на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив по повод празника Хедерлез и фестивала Какава. Специално за празничния уикенд 60 000 чуждестранни гости пристигнаха в Одрин, а цялата леглова база е била на 100% заета още отреди четири месеца, съобщиха домакините. „Изключително сме щастливи да посрещнем толкова много гости. Една от причините за огромния интерес вероятно се дължи на факта, че през 2017 година двата празника влязоха в индикативния списък на световно наследство на ЮНЕСКО. Традицията за Какава датира от преди 1400 години, но е възстановена през последните 15 години. Молитвите и ритуалността на двата празника обединяват хора с различни вярвания”, обясни областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир. Той заяви, че е изключително щастлив от домакинството на Пловдив като Европейска културна столица през 2019-а и е готов за съвместни инициативи.

Общината отделя сериозни средства и за пътната инфраструктура на града. Изградени са две околовръстни дъги край Одрин, като се очаква така да се разтовари все по-нарастващият трафик от центъра на града. Един от големите обекти, приключен миналата година, е на нов мол, продължава активното строителство на жилищни сгради, съобщи кметът Реджеп Гюркан.

19-111111111111
Областният управител Гюнай Йоздемир изрази готовност да организира Дни на Пловдив в Одрин по повод домакинството на Европейска столица на културата 2019

Българите са на първо място в списъка с туристите, които посещават най-близкия до границата турски град, сочи пък статистиката от последните три месеца. Отливът на гърците към момента се компенсирал от българските туристи, които масово пътуват за еднодневна разходка и шопинг, анализират от турска страна.

„Ако досега българите идваха основно на пазар през уикенда, вече се наблюдава тенденция да остават и да нощуват за една вечер. Левът е обвързан с еврото, което прави изключително изгодно пазаруването в Турция. Освен това сме прочути с гостоприемството си и добрата кухня, а това е още една причина за ръста на гостуващите при нас”, коментира Ахмед Хаджъоглу – директор на Дирекция „Култура и туризъм” към Министерството на културата на южната ни съседка. Турските хотелиери вече са започнали да разработват пакети с нощувки и програми специално за български туристи.

 

 

Васил Вълчев, генерален консул на България в Одрин:

Около 55 хиляди евро са инвестирани в укрепването и реставрацията на православния храм „Свети Георги“

 

19-KONSULВ пълния си блясък посрещна вярващите този Гергьовден българският храм „Свети Георги“ в Одрин. Около 55 хиляди евро са инвестирани в укрепването и реставрацията му, съобщи генералният ни консул в Одрин Васил Вълчев. Укрепени са основите на храма, строен през 1880 г. с разрешение на султан Хамид II, подобрена е дренажната система и са реставрирани иконите. Тази година се навършват 10 лета от създаването на читалището към църквата. Имаме идея да направим прилежаща сграда в двора на храма, която да служи за читалня и книгохранилище. Това е начин и да насърчаваме изучаването на българския език, каза генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев.19-HRAM

За пристройката са нужни около 8000 евро, които са осигурени, така че строителните работи започват до две седмици. Крайният срок е 15 септември, защото на тази дата ще бъде чествана и годишнината.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си