Пловдив е първият европейски град, който чества 30 г. от падането на Берлинската стена

Платната от изложбата по този повод са оценени на 1 милион евро

0

Експонатите от пътуващата колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена са подредени в зоната около Римския стадион в Пловдив. Изложбата е по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена и ще бъде открита на 12 януари часове преди официалната церемония за старта на инициативата Европейска столица на културата 2019.
Експозицията представя предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на ХХ век и съвременни стрийт артисти. Включени са творби на емблематични художници, творили по Берлинската стена, като Тиери Ноар, Кристофор-Еманюел Буше, Киди Ситни, Индиано, Хайнц Куздас и Петер Унзикер, както и произведения на международно признати уличини артисти, като Джеф Аерозол (Франция), Борондо (Испания) C215 (Франция), Джон Краш Матос (САЩ) , Далийст (Китай), Фейт47(Южна Африка), Джими Си (Австралия), Л7М (Бразилия), Рън (Италия), 1Ъп (Германия) и Джон Долан (Великобритания).
Изложбеният проект е съпътстван от прожекции на повече от 30 късометражни филма, документални фотографии, туристически турове по „стената“, политически дебати, срещи с някои от авторите, концерти. Наред с произведения на изкуството, изложбата включва три автомобила „Трабант“, изрисувани от Тиери Ноар, Кростоф-Еманюел Буше, Киди Ситни.
Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Творбите са оценени на 1 милион евро. Изложбеният проект се осъществява от „Пловдив 2019“ в партньорство с Френския културен институт.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си