Пловдив влиза във филм на швейцарската национална телевизия SRF

Мозайки от Епископската базилика, Тракия икономическа зона и Стария град са запечатани в лентата на кореспондента за Източна Европа, Петер Балцли

0

Екип на швейцарската национална телевизия SRF снима специален репортаж за „Тракия икономическа зона“ и Пловдив – културна столица на Европа. Екипът, воден от Петер Балцли /Peter Balzli/, кореспондент на медията за Източна Европа, запечата с камерата не само емблематичните места в Града под тепетата, но и бързото му индустриално развитие. Филмът, който ще бъде излъчен през месец май е част от поредица на швейцарската национална телевизия за държавите от Централна и Източна Европа, влезли в Европейския съюз от 2004 година насам.

В Пловдив, телевизията засне работата на екипа на доц. Елена Кантарева по реставрирането на уникалните мозайки от Епископската базилика на Филипопол. Доц. Кантарева обясни, че мозайките ще бъдат експонирани в музейния комплекс, който се изгражда в момента със средства на фондация „Америка за България“ и Община Пловдив и ще бъде открит в края на септември. Според направените проучвания музеят в Пловдив ще бъде най-големият в Европа по площ на изложените мозайки, открити на място – над 2000 кв. м.

Телевизионният екип се срещна и с инж. Пламен Панчев- основателят на „Тракия икономическа зона“ на фона на построения от „Сиенит строителна група“ завод на турско-немската компания „Одело“, в който ще се произвеждат фаровете на Мерцедес. Инж. Панчев изтъкна, че влизането ни в ЕС е повлияло положително за увеличаването на чуждестранните инвестиции. Петер Балцли сподели, че е силно впечатлен от бързото развитие на „Тракия икономическа зона“ и от многото нови строежи на различни фирми в зоната, които камерата документира.

Кореспондентът на швейцарската национална телевизия SRF научи от Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“, за по-значимите събития от календара на Пловдив – европейска столица на културата. Екскурзовод от Общински институт „Старинен Пловдив“ пък запозна екипа с хилядолетната история на най-стария жив град в Европа.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си