Пловдивски архитект проектира българската научна база в Антарктида

Сградата ще е с метална конструкция и с термопанели, за да устои на суровия климат на Ледения континент

0

Българското студио „Пи Ес Архитекти“ начело с пловдивчанката архитект Пенка Станчева спечели конкурса за новия лабораторен блок на българската база на Антарктида. С 8 точки зад нейния проект остава колектив от аржентински архитекти и проектанти.

„Това ще е трудна и отговорна задача, но в екип с колегите проектанти и с опита на българските полярници смятам, че ще се справим успешно“, разказа за „Радио Пловдив“ арх. Станчева от Чили, където работи и живее от година. И още:

„Това, което ще отличава нашата база, е, че ще бъде като дом. Ще е с човешки облик, по-скоро скромна. Няма да се търсят „специални ефекти“ тип „космически кораб“. Идеята е да е практична, функционална, удобна. Моето разбиране е, че да се строи в подобна чиста среда изисква намесата да е по-скоро в контекста на човешкия мащаб, изисква премереност, известна скромност. Тава, което нашите полярници постигат при сегашните условия на работа, е достатъчно доказателство за важността на присъствието ми в Антарктика. Не смятам, че чрез архитектурата на новата ни постройка трябва да се търси да се впечатли света. По-скоро ще се радвам с екипа, с който ще работим, да създадем технологично смислена сграда от съвременен тип“, допълни арх. Станчева.

Сградата ще е с метална конструкция и с термопанели. Начинът да се преодолеят суровите условия на този континент е да се изберат така материалите, че топлинните загуби да са възможно най-ниски. Колкото до червеният цвят – той е характерен за сградите на тези географски ширини, вероятно за да се забелязват от далече, коментира детайли от проекта си авторката. Според нея друга важна тема, която ще влияе на работното проектиране ще е логистиката. Транспортът и монтажът ще са от особена важност за този проект, счита арх. Станчева.

Оттук нататък предстои работно проектиране, заключи тя. От Чили, където пребивава в момента споделя с емоция и родния Пловдив. По думите й, Пловдив, за нея винаги е бил столица на културата, град с огромен потенциал.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си