19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Пловдивският кв. „Капана“ отличен в престижна селекция „Културно наследство в действие“

Първият квартал на творческите индустрии в България – Капана вече е част от европейската листа с градове, разработили иновативни решения за опазване на културното си наследство. Кварталът беше избран след процедура, която стартира през февруари, заради местните политики и дългосрочни планове за развитие на културното наследство, което представлява.

Капана – квартал на творческите индустрии е от водещите проекти, стартирал с инициативата Европейска столица на културата, и днес продължава да се надгражда от различни предприемачески активности и социални партньорства. Кандидатурата за селекция в програмата „Културно наследство в действие“, бе направена от екипа на #Пловдив2019 в началото на 2020 г. и, сред стотици кандидати от цяла #Европа, Пловдив бе избран да представя България.

Селекцията “Културно наследство в действие” се реализира с подкрепата на програма „Творческа Европа“ с водещото участие на организации като EUROCITIES, ERRIN, Europa Nostra и Съвета на архитектите на Европа. Те се обединяват, за да изберат градове и региони в Европа, които са разработили иновативни политики, проекти и събития и които към момента се прилагат успешно от местните власти. Квартал Капана, заедно с още 31 места от Стария континент, бе включен и в каталог, който ще се препоръчва като успешен модел на останалите градове с културно наследство, на които предстои да търсят начини за съживяване на своите пространства. В каталога са включени добри примери от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Италия и др.

Инициативата се подкрепя от Комисаря по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, която казва: „Културното наследство е мост, който свързва нашето минало, настоящето и бъдещето ни” и добавя, че разработения каталог е част от ключовите действия за подпомагане на градовете и регионите. Освен Пловдив в него са включени още три града европейски столици на културата – Глазгоу, Англия (,1990), Дъблин, Ирландия (,1991), Валета, Малта (,2018), също и разнообразие от добри примери.

Селекционерите са включили практики с фокус върху паметници, дигитални платформи, фестивали, музеи, крепости и др. Посочен е и опит в ревитализацията на езикови и жаргонни форми, какъвто е случаят със Словенския Горенски регион, също и съхраняването на обекти на ЮНЕСКО като укреплението „Антонинов вал“ в Глазгоу. Италианският град Реджо Емилия споделя своя интегриран подход за архитектурна реставрация на обителта „Сан Пиетро“ и превръщането му в лаборатория за дигитални проучвания.

Квартал „Капана“ е описан като успешна трансформация от исторически занаятчийски квартал в първия български район за творчески индустрии, като градска среда със специално внимание към откритите публични пространства и притегателен център за артисти. Припомняме, че в новата история на Пловдив кварталът ангажира активно местната общественост и потенциал. Първата му трансформация е част от дейностите по кандидатурата на града за титлата Европейска столица на културата и превръщането на мястото в пешеходна зона. Следващите години, след спечелването на титлата, Капана се утвърди като предпочитан градски бранд, ядро на предприемачество и инвестиции и начин на живот за младите хора.

 

Related Articles

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ