Катя КОСТОВА

На 25 ноември се очаква да приключи ремонтът на дясната тръба на тунел „Витиня“. По този начин и движението в посока София ще се осъществява нормално и няма да има проблем със зимната поддръжка на съоръжението, информира министър Нанков и допълни, че останалите ремонти по магистралата ще продължат напролет. Министърът бе категоричен, че снегът няма да наруши графика на ремонтите. „Ще създадем необходимата организация, за да не допуснем затруднения в движението. Зимното поддържане остава чувствителна тема, колкото и да сме подготвени, защото институционално сме направили организация и координация с други компетентни ведомства и това е максималното, което държавата може да направи. Колкото и добре да се поддържат пътищата през зимата, винаги недоволните ще недоволстват. Но не трябва при тежки атмосферни условия да се създават кризисни ситуации. Ако е необходимо, ще затваряме пътища, за да не допускаме навлизане в опасни участъци“, коментира още той.

Строителният министър поясни, че напролет ще се продължи с ремонтите по мостове и тунели по останалата част от автомагистрала „Хемус”.

Относно казуса с процедурата за изграждане на тол системата Николай Нанков съобщи, че Комисията за защита на конкуренцията е одобрила искането на възложителя Агенция „Пътна инфраструктура“ за предварително изпълнение на обществената поръчка за новия тип за събиране на такси от тежките камиони, а в момента тече срокът за обжалване пред Върховния административен съд. Регионалният министър прогнозира, че е възможно договорът с избрания изпълнител Kapsch Traffic Solutions да бъде подписан още този месец. Той припомни за очаквания десетократен ръст на приходи от транзитно преминаващите тежкотоварни автомобили, като по този начин използваме геостратегическото положение.

На 23 ноември пък се очаква Бойко Борисов и министър-председателят на съседна Македония Зоран Заев да открият основно ремонтирания път от Първомай през Старчево за граничен пункт Златарево. Шосето е третокласно и се използва от земеделците за извозване на продукция до тържището за плодове и зеленчуци край село Кърналово, също така е обходно трасе към ГКПП Златарево в случаите, когато се налага затваряне на основния път през Петрич.

Повече от 20 години пътят само се изкърпва частично. Според регионалния министър Николай Нанков жителите на двете държави две десетилетия са чакали път през границата и пътят вече е готов – полага се маркировката.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си