Плаващите аквапаркове се оказаха недосегаеми за институциите

0

Най-новите водни атракции по морските ни курорти – плаващите аквапаркове се оказват извън контрол. Нито една институция не отговаря за надуваемите атракциони в морето. Съоръженията са четири по южните курорти – в Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас и Поморие. Тъй като са първите у нас, не са вкарани в никакъв регламент все още. Изисквания няма – нито колко деца могат едновременно да се качват, нито кое място е подходящо за поставяне на такъв атракцион. „До надуваемото съоръжение се стига с лодка, но не е под контрола на Морска администрация, защото то не се движи. Не е в нашата зона за правомощия“, коментира Георги Захариев от Морска администрация – Бургас. Ако стане инцидент, можели да се произнесат само като експерти. Концесионерът на Северния плаж в Слънчев бряг Ангел Палийски съобщи, че в територията му, срещу хотел „Гларус”, е единият от плаващите аквапаркове. „Не знам кой го контролира. Чуваше се, че щяха да го премахват, но не знам какво се реши. Имат си спасители, въжета за спасяване, но най-добре се обърнете към управителя, който отговаря за аквапарка”, обясни Палийски. Управителят на водния атракцион е Киро Киров. „Цялата база данни е в Морска администрация. Обезопасено е, работим по одобрена схема. Много органи ни контролират”, коментира Киров. На един плаващ аквапарк има 10-15 спасители, обясни собственичката на атракционите Йорданка Райчева. „Претърпяхме много неоснователни нападки. Имаме много разрешения, документи, съгласувани с кого ли не. Може да се каже, че всички органи ни контролират. Изрядни сме”, заяви Райчева. Морска администрация очакват отговор от Регионалното министерство как ще бъдат регламентирани новите атракции и кой отговаря за тяхната безопасност.

 ПОЗИЦИЯ

18--Atrakzii.-TERZIEVA-1rtf

Плаващите аквапаркове ще бъдат вкарани в Наредбата на Министерство на транспорта ”Плаването и граничният режим във вътрешните морски води, в териториалното море и във вътрешните водни пътища на Република България на български и чуждестранни яхти, лодки и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение, както и извършване на водноатракционни услуги с тях”, обеща Десислава Терзиева –министър на регионалното развитие, когато бе на посещение по Южното Черноморие на 10 юли.  Тя и министърът на транспорта Даниел Папазов са се разбрали експерти и от двете ведомства в най-кратки срокове да подготвят проект на текстове, които да допълнят наредбата. Целта е по отношение на атракционите, които са вътре в морето, но не са плавателни съдове, да има ясни правила, за да може да се извършва контрол и да се гарантира безопасността на посетителите.

18--Atrakzii-kdp-jivko-petrov

К.п.д. Живко Петров, изпълнителен директор на Морска администрация:

   Няма как да контролираме тези водни атракциони

– Г-н Петров, Морска администрация контролира всички водни атракции по Черноморието. Новите атракциони – плаващите аквапаркове, обаче под чий контрол са?

– Плаващите аквапаркове няма как да са към нас, тъй като не са включени в наредбата. Ако ги включат, едва тогава ще са под наш контрол. Контролът на останалите водни атракции е уреден в тази наредба отпреди 4-5 години. Всичко вече е рутинно, нещата са улегнали. Има водни коридори за всички тези атракциони – джетове, банани, парашути. А разходките с лодки са уредени още преди 30 години.

– Има ли някакви по-фрапиращи нарушения, установени през това лято?

– Не, има само дребни неща – забравили да попълнят декларации, не вписали час в дневника и такива подобни. Преди години имаше много инциденти, имаше жертви, но сега самите фирми си следят за спазването на изискванията.

    

 Дунав все още не е арена за забавления

18-dun1

Дунав в началото на българския си участък все още не е арена за забавления, казаха за вестник “Строителство Имоти“ от офиса на държавната агенция „Морска администрация” във Видин. Забавленията са в горните участъци на реката – в Германия, Унгария, Австрия, сподели впечатленията си дежурният инспектор.

По реката няма надуваеми замъци, увеселителни катери. В агенцията са регистрирани само един джет и няколко моторни лодки. Проверяваме ги всяка година дали са здрави и дали не пропускат вода. За двигателя не отговаряме, той е грижа на собственика си, каза инспекторът. Само 3 – 4 са малките яхти, чиято изправност също се контролира.

18-dun2

Морска администрация” проверява обаче шлеповете, върху които са създадени ресторанти и кафенета. Почти няма град по брега на Дунав, в който да няма такова заведение върху водата. Те са колоритът на града, отличителната му атмосфера. Видин не прави изключение. В реката близо до центъра на града има две заведения, които са изградени върху шлепове. Едното е кафене, а другото рибен ресторант. Наша грижа е да проверяваме дали шлеповете не пропускат вода, за другото не отговаряме, обясни служителят. За сигурността на посетителите отговорност носят собствениците на заведенията. Затова те са поставили малки ограждения. Случва се, макар и рядко, дете да падне, но трагичен инцидент от години не е регистриран.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си