Пет големи проекта на офис пазара, сред които Полиграфия Офис Център, City Tower и Експо 2000 Офис Парк, са планирани за завършване до края на тази година, сочи доклад на Colliers International. Това са 90 000 кв. м допълнителни площи, като голяма част от тези сгради вече имат подписани договори за наем. Водещи на пазара са сделките на етап „в строеж“ – 43%, което се дължи на все още съществуващия недостиг в предлагането на висококачествени съвременни офис площиклас А, коментират експертите. Благоприятните наемни нива на първокласни офиси „в строеж“ са също сред причините активно да се сключват договори на ранен етап от строителството. В резултат на активността на пазара свободните площи в столицата намаляват, достигайки 170 хил. кв. м 25% от които са клас А, към които е налице голям интерес.

По отношение на локацията на сградите продължава разширяването на зоната по бул. „Цариградско шосе“ около Capital Fort и в района на 7-11-и километър, характеризираща се с наличие на добре развита пътна инфраструктура, метро и подземен буферен паркинг. Това е част от т. нар. „Периферия“, която е с най-голяма концентрация на офисни сгради – клас А (67%) и клас Б (61%).16-Imoti--2

Прогнозите са до края на годината да се запази тенденцията на наемане на площи на етап „в строеж“ поради ограниченото предлагане и увеличението на разликите в офертните цени. Това обяснява и очакванията за разширяване на търсенето и в по-големите градове в страната, като Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си