Петъчен дайджест: За павилионите, панаирите и статистиката по курортите….и ремарката, че пиарът е игра за напреднали

0

Седмицата на пролетното равноденствие дойде с дъх на лято, морски капанчета и туристи в информационния поток. Или по-точно с липсата на такива. „Строителство Имоти“ следи без редакция фактите и хронологията на новините.

В понеделник долетя благата вест-„Без шатри, павилиони и панаири вече по морето!“ А дано, ама надали, както се казва по нашенски. С приетите последни промени в Закона за устройство на територията, влизат по-строги мерки за преместваемите обекти. За тях вече ще следи Дирекцията за строителен контрол. И ще инспектира не само в държавните имоти, каквито са плажовете, но и в частните. Дано само не се преиграе с регулацията и контрола на частната собственост, че българинът не трае много-много някой да се разпорежда вместо него в собствения му двор.

На фона на мерака за контрол прозвуча леко скандално признанието на някои черноморски общини, че сега те нямат статистика колко точно са преместваемите и временните обекти по нашенските курорти. Ами, добре е да попълнят тази празнина, преди инспекторите да хукнат да изпълняват новите директиви по ЗУТ.

Контрапункт на административното безхаберие тези дни дойде с информацията, че паралелно с преброяването на населението в България ще се описват и жилищата, а данните ще влязат в официален регистър. Така поне ще сме сигурни, че статистика ще има и някой жилищен квартал няма да се окаже невидим за кметове и чиновници от някоя администрация.

И пак към фактите, статистиката и морето. Ден през ден едно министерство облъчва медиите с данни и цифри за ръст на туристите, рекордни приходи, увеличени резервации и чартъри, и яко напомпва общественото очакване за мега, супер силен сезон по морето. Точно когато повярвахме, че туристическият бранш у нас процъфтява и готвихме похвално слово за министъра на туризма и екипа му, ни стрелна друга новина-„Туристическият бранш иска от премиера и финансовия министър 10 милиона лева за национална реклама на международните пазари“. Имало спешна нужда, защото сме я закъсали. Объркани сме и не знаем на кого да вярваме. На туристическия министър или на хората от туристическия бизнес?! Не сме в позиция да контролираме кой поръчва и дава опорки за прессъобщенията в едно министерство, затова само скромно ще кажем: Пиарът е игра за напреднали! И който не осъзнава това си вкарва автогол. И губи мача.

Иначе надеждата и светлината тази седмица дойдоха съвсем естествено. Посрещнахме пролетното равноденствие в комбинация със супер луна. Само дето небесното светило освети едни сделки и разменки на министерски апартаменти… и разлая кучетата.

Но, всичко е точно! /По Папи Ханс:)

Пролет е. Да останем бели и добри, и да вярваме!

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си